Представљена нова књига Саве Штрпца

Срна
Представљена нова књига Саве Штрпца

Београд - Нова књига прича Саве Штрпца "Бикини године”, представљена је данас у Кући Ђуре Јакшића у београдској Скадарлији.

Књига је наставак претходне збирке прича "Звјездан”, па носи и поднаслов "Звјездан 2”, а садржи пет нових прича из Штрпчевог судачког, ратног и поратног периода.

"Ми немамо завичај и преко ових стварних ликова, који нису обични људи, насељавам виртуелно Крајину, јер ако дође до повратка, ако не моје генерације, онда неке друге, кући је повратак много лакши ако вас неко чека, а моје Србе ће кад-тад дочекати моји јунаци”, рекао је Штрбац.

Указујући како завичајне књиге интересују само људе из тог конкретног мјеста, Штрбац је истакао да је он желио да људе на забавнији начин упозна о свом завичају, те да, заиста, његове приче изазивају интересовање код свих – "и Црногораца и Срба с Косова и Руса и људи из свих крајева”, јер се препознају у њима.

"Кроз приче сам истраживао и шта се дешава са људима у различитим околностима. Различите околности чине од човјека хероја, кукавицу, јунака, прељубника, убицу… Нико не зна шта у нама чучи, док не дођемо у околности, које ће показати ко смо и шта смо”, рекао је Штрбац.

Према ријечима писца и новинара Србољуба Зорице, Штрпчеве приче читаоца "понесу, тихо носе и узбуркају, тако да им не може одољети, него их мора прочитати у једном даху”.

Рецензент Добрашин Јелић истакао је да аутор у својим причама "отима од заборава оно што ваља да не остане у тами”, те да, иако судија, не суди својим ликовима, него слика понашање појединаца, односе међу људима и "даје натукницу о душама својих ликова”.

Књига "Бикини године” биће представљена у Новом Саду 1. јуна у Градској библиотеци, а у Бањалуци, 18. јуна, у Културном центру Бански двор.

(Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана