Представљен књижевни портрет Ранка Павловића

Срна
Представљен књижевни портрет Ранка Павловића

Београд - Књижевни портрет Ранка Павловића из Бањалуке вечерас је представљен у Београду, у Матици исељеника и Срба у региону. Павловић већ 55 година истрајно и са изузетним успјехом исписује поезију, прозу, драмске текстове за одрасле и дјецу, критику и есејистику, речено је на представљању.

Књижевник Гордана Влајић истакла је да Павловићево књижевно дјело одликује, попут опуса Петра Кочића и “кристално као поток чист језик”, али и приповједачки дар једног Боре Станковића.


Павловић је Срни рекао да је своју прву збирку пјесама објавио 1963. године у Бањалуци.

“Од тада је прошло 55 година и ако узмемо да је објављивање прве књиге некако почетак озбиљног књижевног дјеловања, онда ја ове године обиљежавам 55 година књижевног стваралаштва”, рекао је Павловић.

Он је изразио задовољство што је прва манифестација у оквиру, како је рекао, тог малог јубилеја, организована управо у Београду.

“Издавачи многих мојих књига су управо из Београда, а издавачи бар половине мојих књига су у Србији и драго ми је што је представљање мог књижевног портрета организовано овдје”, рекао је Павловић.

Књижевно вече је организовано у сарадњи са Матицом исељеника и Срба у региону, чији предсједник Миодраг Јакшић, који је изразио задовољство што је Павловић прихватио позив да се поново представи београдској публици.

“То је наставак сарадње Матице која постоји 70 године и Представништва Републике Српске у Србији и сарадње коју смо прошле године покренули на обострану корист и да, пре свега упознамо београдску публику са стваралаштвом из Српске”, рекао је он.

Јакшић је напоменуо и да је представљање књижевног опуса Павловића наставак те сарадње, најавивши да ће наредних мјесеци бити још занимљивих програма у Матици исељеника и Срба у региону.

“Гајимо то партнерство и пријатељство и подсетићу да је председнику Српске Милораду Додику прошле године у овом простору додељено наше најзначајније признање - годишња повеља Матице исељеника за све оно што је учинио и за Српску и за повезивање нашег народа с обе стране Дрине”, рекао је он.

Павловић је заступљен у читанкама, лектирама и антологијама, а добио је бројне награде, међу којима су “Кочићева”, “Скендер Куленовић”, “Лаза Костић”, “Исак Самоковлија” и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана