Почела дводневна научна конференција “Дискурс побједе у књижевности”

Агенције
Почела дводневна научна конференција “Дискурс побједе у књижевности”

Вишеград - У Андрићевом институту у Андрићграду почела је дводневна научна конференција “Дискурс побједе у књижевности” која је окупила еминентне професоре из Републике Српске и Србије.

Руководилац Одјељења за књижевност при овом институту Александра Вранеш рекла је да се конференција одржава у вријеме када се обиљежава важан датум у српској и свјетској историји - Дан примирја у Првом свјетском рату.

- Конференција обухвата врло широк распон тумачења дискурса победе, од народне до савремене књижевности. Апсолутно подразумева дискурс победе у целовитом канону светске књижевности, тако да овде говоримо и о победницима старца Милије и о латинском свету у Андрићевим приповеткама и о историјским личностима, о стваралаштву Александра Пушкина и других аутора - истакла је Вранешова.

Она је додала да је за сутра планиран увид у јапанску књижевност и у енглеску књижевност за дјецу, а биће ријечи и о дискурсу побједе и пораза.

Редовни професор Филолошког факултета у Београду Ема Петровић рекла је да јој је велико задовољство што је у Андрићграду, с обзиром на то да је Андрић дао велики допринос оријенталистици.

- Данас смо чули занимљиве реферате посвећене дискурсу слободе у књижевности и остаје само захвалност организаторима Андрићевог института на овом скупу - казала је Петровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана