Пјесма “Каплар ђачког батаљона” побједник књижевног конкурса из Добоја

Срна
Пјесма “Каплар ђачког батаљона” побједник књижевног конкурса из Добоја

Добој - Пјесма “Каплар ђачког батаљона” аутора Витомира Стевановића из Добоја освојила је прву награду на књижевном конкурсу “Српске голготе 20. вијека”, посвећеном Дану сјећања на жртве Добојског логора смрти 1915-1917.

Другу награду освојила је пјесма “Српске голготе” аутора Миланке Кузмић из Добоја, док је трећепласирана пјесма “Њихове бисте као вечни пламен “ аутора Горана Витића из Београда.

Члан жирија Василије Шајиновић рекао је вечерас на књижевној вечери у Центру за културу и образовање у Добоју да је на конкурс било пријављено око 50 радова аутора из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

“У недостатку манифестација ширег обима, конкурс ове године има већи значај у односу на претходни период како би се сачувала култура сјећања на добојске страдалнике”, изјавио је Шајиновић Срни, те похвалио квалитет пристиглих радова.

Архијерејски намјесник добојски Мирко Николић поручио је да изговорена ријеч траје само док је изговорамо, а свака писана ријеч траје док је људи читају.

“Свакако да ће ова књижевна дјела преносити сјећања на жртве добојског логора генерацијама која долазе. Њихова жртва је велика и не смијемо је заборавити”, рекао је Николић.

Он је навео да ће у помен страдалим српским интернирцима из Првог свјетског рата, сутра у Храму светих апостола Петра и Павла у Добоју бити служен парастос, а у четвртак 27. децембра парастос и литургија.

Књижевно вече на којем су награде и уручене, организовали су Књижевни клуб “Јован Дучић” из Добоја и Центар за културу и образовање Добој.

Кроз логор у Добоју, који је формирала аустроугарска власт 27. децембра 1915. године са намјером да се српско становништво пограничне зоне горњег Подриња и источне Херцеговине уклони са вјековних огњишта, прошло је 45.971 лице, од чега 17.000 жена и дјеце, док их је 12.000 страдало страшном смрћу од посљедица мучења и исцрпљивања глађу.

Намјера је била стварање тампон зоне која је требало да раздвоји Србе у Србији од Срба у БиХ, што би омогућило лакшу и бржу асимилацију народа на овом дијелу Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана