Писана ријеч у Власеници окупила своје љубитеље

Миланка Митрић
Писана ријеч у Власеници окупила своје љубитеље

Власеница - У Власеници је завршена дводневна културна манифестација “Лучини књижевни сусрети”. На овом скупу, који се одржава по осми пут, учествовало је 40 књижевних стваралаца из Републике Српске и Србије. Међу учесницима су били: Ненад Грујичић, Јованка Стојчиновић-Николић, Илија Павловић, Здравка Бабић, Живко Вујић, Војин Остојић, Милован Дујковић, Милена Дрпа и Мелеса Илић.

 Прве вечери уприличено је свечано отварање те књижевно вече са пјесником Ненадом Грујичићем. У просторијама Народне библиотеке публика је имала прилику да присуствује промоцији четвртог и допуњеног издања прве књиге пјесама Ненада Грујичића “Матерњи језик”. Ова пјесничка збирка је први пут објављена 1978. године.

Предсједник Књижевног клуба “Луча” Аћим Тодоровић је изјавио је да је циљ оваквог окупљања да се покаже да ова регија има потенцијале за развој културе.

- Вјерујем да ће сви они који су заљубљеници у лијепу писану ријеч и књижевност овдје имати шта да чују - рекао је прије почетка манифестација Тодоровић.

Другог дана учесници су посјетили манастир Ловницу у Шековићима. Овај манастир из 13. вијека је задужбина краља Драгутина. Примјерак је живописне унутрашњости и једноставне архитектуре спољашњости. Такође истог дана су посјетили и спомен-гробље погинулим ратницима Шумадијске дивизије 1914. године на планини Јавор.

У Народној библиотеци у Власеници одржано је завршно књижевно вече манифестације, на којем су додијељена признања књижевним ствараоцима и појединцима који су подржали рад Књижевног клуба “Луча”. Добитници овогодишње “Лучине повеље” су пјесници Јованка Стојчиновић-Николић из Добоја и Саво Радуловић из Хан Пијеска, као и бивши начелник општине Власеница Младен Поповић.

Пјесник из Новог Сада Ненад Грујичић објаснио је да књижевни сусрети, када се одржавају на оваквим локацијама, нису обична пјесничка дружења, већ “загрљај различитих времена” и епоха са разноврсним талентима у српском језику који су се овдје нашли.

- Оваква врста сарадње је веома важна зато што таквим обликом креативног дружења релативизујемо таму времена у којем живимо - рекао је Грујичић.

Предсједник клуба Аћим Тодоровић је додао да је много уложено у ове књижевне сусрете, али и да се много тога вратило.

Књижевни сусрети су оличење правог стања квалитета књижевног стваралаштва на овим просторима, на којем може да завиди чак и Удружење књижевника Републике Српске, па, богами и Србије - појаснио је Тодоровић.

“Матерњи језик”

Књига Ненада Грујичића “Матерњи језик” ове године је прославила својеврсни јубилеј, 40 година од објављивања.

Пјесник је тим поводом представио допуњено издање књиге, које је објавила “Просвета” из Београда. Поред гостовања на “Лучиним књижевним сусретима” књига је представљена у галерији “Сретен Стојановић” у Приједору, на манифестацији “Ријека мисли” у Новом Граду и у спомен-библиотеци Основне школе “Бранко Ћопић” у Хашанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана