Отворени 10. Чучкови књижевни сусрети

Срна
Отворени 10. Чучкови књижевни сусрети

Хан Пијесак - Приредбом "Бранкова клупа", коју су припремили ученици основне школе "Милан Илић Чича Шумадисјки", данас је на Хан Пијеску отворена 10. манифестација "Чучкови књижевни сусрети", у част српског књижевника, мјештанина Бранка Чучка.

На приредби су уручене награде ученицима - учесницима конкурса који је у оквиру ове манифестације расписала Народна библиотека "Бранко Чучак", организатор ове традиционалне манифестације.


Директор Народне библиотеке на Хан Пијеску Озренка Ђурић Радуловић рекла је Срни да је тема овог конкурса у ликовном дијелу била "портрет Бранка Чучка", а у литерарном пјесме и приче "Бранкова клупа".

Најбољи цртеж на задату тему, како је навела, имао је ученик Слободан Вуковић, најбољу пјесму написала је ученица Слађана Голијан, а најбоља прича изашла је из пера ученице Кристине Голијан.

Радуловићева је рекла да су награђени и радови ученика Ане Лучић, Рајка Деурића, Лазара Витормира и Иве Ећимовић.

"Специјални гост приредбе био је пјесник Миланко Лелек, а публика је уживала у програму на коме су наступали хор и Културно-умјетничко друштво жСвети Пантелејмонж, литерарна, ритмичка и драмска секција Основне школе жМилан Илић Чуча Шумадијскиж, са којом имамо изванредну сарадњу у свим културним програмима", додала је Радуловићева.

Програм јубиларне манифестације посвећене књижевнику Бранку Чучку биће настављен "Чучковом вечери", која ће почети вечерас у 18.00 часова у кино-сали Дома културе на Хан Пијеску.

Биће то прилика, како кажу организатори, да се традиционално окупе лауреати "Чучкове књиге", а овај пут и поред лоших временских услова дошли су Миле Лисица, Весна Ђукановић и Никола Теофиловић.

У оквиру ове манифестације сутра у 11.00 часова предвиђено је полагање цвијећа на гроб преминулог књижевника Бранка Чучка, који је дјетињство, рану младост и посљедње мјесеце живота провео на Хан Пијеску.

За сутра, према програму манифестације, предвиђено је "Чучково поподне", а централна свечаност у 18.00 часова у Дому културе, на којој ће бити уручена награда "Чучкова књига" овогодишњем лауреату Алекси Јанковићу из Бањалуке.

Изложба карикатура Тоше Борковића из Београда под називом "Лековито блато" биће отворена сутра у 17.00 часова у кино-сали на Хан Пијеску.

Бранко Чучак рођен је у Сарајеву 1948. године. Умро је у Источном Сарајеву 2008. године, а сахрањен је на Хан Пијеску.

Чучкова поезија уврштена је у више антологија, а његова књижевна дјела превођена су на више свјетских језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана