Отворена изложба са 6. бијенала акварела малог формата

Срна
Отворена изложба са 6. бијенала акварела малог формата

Приједор - У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба под називом “6. бијенале акварела малог формата” коју ова установа реализује у сарадњи са Студентским културним центром /СКЦ/ са Новог Београда.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је да је ова изложба резултат дугогодишње сарадње ове двије установе и да је изложено 95 радова 63 аутора из Србије, БиХ и Бугарске. “Након београдске, и приједорска публика има прилику да ужива у изложби акварела малог формата, а оно што је типично за колективне изложбе јесу различити изрази и темпераменти које уједињује непосредност и свјежина, што је карактеристика акварела”, навео је Радоњић.

Аутор Бијенала и уредник Галерије СКЦ Нови Београд Љиљана Суботић истакла је да је гостовање у Приједору постало традиционално, као и Бијенале које се организује већ 12 година.

“Једна од основних идеја била је да подржимо неке класичне ликовне технике, као што је акварел, пошто се данас све чешће појављују перформанси концептуала”, рекла је Суботићева.

Она је додала да је Бијенале специфично управо због тог малог формата и да је умјетницима врло тешко да се изразе на тако малом формату.

“Управо због тога добијамо дела која су изузетно суптилна јер уметник мора истовремено да усклади мисао и идеју са реализацијом. Акварел се ради брзо мокром техником, ваша рука мора да прати идеју и управо због тога је та изузетно сензибилна и што тиче акварела овде имамо једну праву малу уметнички белешку”, навела је Суботићева.

Она је додала да се ове године на конкурс пријавило 218 умјетника из 16 земаља, а да су на изложби заступљени умјетници из региона.

Изложбу је отворио замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш који је истакао значај сарадње са Галеријом СКЦ-а, те да је ово још један значајан културни догађај у програму приједорског Културног љета.

Приједорчани ће изложбу у Музеју Козаре моћи да погледају до 1. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана