Otvorena izložba ruskog fotografa Valerija Bliznjuka

Srna
Otvorena izložba ruskog fotografa Valerija Bliznjuka

Banjaluka - U Banjaluci je večeras otvorena izložba fotografija moskovskog umjetnika Valerija Bliznjuka “Način života”, koja na 40 fotografija prikazuje način života ljudi koji naseljavaju sjever Rusije, te manastire Srbije i Atosa.

Predstavnik Društva Srpsko-ruskog prijateljstva “Bratstvo” Tanja Malešević rekla je da su fotografije na izložbi podijeljene u tri cjeline - ruski sjever, zatim Srbija, Kosovo i srpski manastari, a treći dio čine manastiri Svete Gore.

“Značaj ove izložbe je u tome što sadrži fotografije koje su bliske nama i našem narodu. Pokazuje drugačiju Rusiju, nepoznate krajeve i njihove stanovnike, sve ono što je manje poznato široj publici”, rekla je Maleševićeva.

Koordinator izložbe za Srbiju Zorica Jeremić Šević istakla je da ove fotografije predstavljaju i vrstu dokumenta, jer imaju priču koja se nastavlja kroz oblasti na koje se odnose.

“Na fotografijama možemo da vidimo način života običnog seljaka na Sjevernom moru u Rusiji, zatim kaluđera na Atosu, kao i starice u selu u Srbiji, ali osnovna umjetnikova poruka je ta da je važno pronaći mir u sebi, u duhovnosti, u svojoj suštini”, rekla je Ševićeva, koja je i predstavnik Fonda Svetog kneza Lazara iz Moskve.

Izložba će biti otvorena do 25. marta u Kulturnom centru Banski dvor, a organizatori su Fond Svetog kneza Lazara iz Moskve, Predstavništvo Republike Srpske u Rusiji i Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva “Bratstvo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana