Отворена изложба портрета “Лично” у Бањалуци

Срна
Отворена изложба портрета “Лично” у Бањалуци

Бањалука - Изложба портрета “Лично”, чији је аутор фотограф Велија Хасанбеговић, вечерас је отворена у Музичком павиљону Стакленац у Бањалуци.

Ова изложба портрета први пут је постављена у граду на Врбасу, а настала је у оквиру пројекта ПРО-Будућност.

Велија Хасанбеговиц рекао је да је циљ ове изложбе да кроз портрете, који говоре о прошлости, пошаље поруку за будућност.

“Процес стварања ових фотографија почео је прије двије године, а сам процес стварања портрета трајао је три дана. На идеју сам дошао у Добоју гдје сам присуствовао јавном говорењу и свједочењу људи који су проживјели страхоте у рату, та свједочења су оставила трага на мене и након тога сам одлучио направити ове портрете”, казао је Хасанбеговић.

Питер Дафи, директор USAID-a у БиХ, истакао је да је најважније сацувати мир.

“На овим портретима су људи који су преживјели рат и који су одлучили да причају о својим искуствима, како су све превазишли и колико је мир важан”, казао ја Дафи.

На изложби је уприличено и јавно говорење жртава рата - хероја мира о страдањима која су прошли током рата у БиХ.

Присутнима су се обратили Јанко Самоуковић из Вишеграда, Крешо Приморац из Мостара и Амир Омерспахић из Сарајева, који су свједочили о патњама кроз које су прошли током рата.

Догађају је присуствовао велики број званица, укључујући и представнике међународних организација и локалних власти, активиста и удружења жртава рата.

Изложба ће за посјетиоце бити отворена до 23. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана