Отворена изложба “Српска лексикографија од Вука до данас”

Срна
Отворена изложба “Српска лексикографија од Вука до данас”

Брчко - Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ “Просвјета” из Брчког организовало је вечерас изложбу и предавање под називом “Српска лексикографија од Вука до данас”, поводом обиљежавања 200 година од изласка првог Рјечника савременог српског језика у Бечу.

Професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду Рајна Драгићевић један је од аутора изложбе која ће, како је навела, посјетиоцима представити све што се дешавало од настанка Вуковог рјечника до најсавременијих рјечника.

“То су рјечници који представљају државне, као и индивидуалне пројекте ентузијаста, као и опште и специјалне рјечнике српског језика. Оно најважније што је српска лексикографија дала налази се у овој изложби”, рекла је Драгићевићева.

Она је навела да је изложба била представљена у Београду, Тршићу и Шапцу.

Коаутор изложбе је сарадник Института за српски језик Ненад Ивановић који каже да изложба “Српска лексикографија од Вука до данас” обухвата лексикографску културу и продукцију српског народа током два вијека.

“Лексикографија слиједи оне стандарде који су успостављени Вуковим рјечником. Вук је успоставио основу коју српски лексикографи дослиједно слиједе”, рекао је Ивановић.

Предсједник СПКД “Просвјета” Драган Томић навео је да ово друштво ради на очувању идентитета, традиције и културе српског народа, те да је језик је један од најважнијих елемената идентитета једног народа.

“Поносни смо што је оваква изложба отворена у Брчком, што ће суграђани наредних 15 дана моћи да се упознају о историји српске лексикографије и развојем српског језика у претходних 200 година”, рекао је Томић.

Професор српској језика Зора Пајкановић рекла је да доста показатеља говори да се данас не посвјећује довољно пажње српском језику.

“Допустили смо да омладина барата са веома малим бројем ријечи и да ученици мало читају. Наша обавеза је да чувамо и његујемо језик, онако као што је Вук рекао”, навела је Пајкановићева.

Изложба “Српска лексикографија од Вука до данас” биће отворена наредних 15 дана у Градској галерији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана