Otvorena izložba “Mi Punktumi”: Ostvaren dijalog sa umjetničkim djelima

Milanka Mitrić
Otvorena izložba “Mi Punktumi”: Ostvaren dijalog sa umjetničkim djelima

Banjaluka - Ostvarivanje dijaloga i uspostavljanje bliskog kontakta sa umjetničkim djelima, te stvaranje novih formi i novih djela nakon toga, uz samostalni kritički osvrt, bila je namjera izložbe koju su priredili studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Namjera, sprovedena u djelo, pretvorena je u jednu zaista interesantnu izložbu, naslovljenu sa “Mi Punktumi”. Izložba, nastala u okviru izložbe “Punktumi: zbirka inostrane umjetnosti MSURS”, otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kao dio 17. godišnje izložbe radova studenata Akademije umjetnosti.

 

Studenti su koristili radove istaknutih evropskih umjetnika prikazanih na izložbi “Punktumi”, te su, putem svojih video-radova, fotografija, umjetničkih instalacija, crteža, performansa i slika pokušali da ostvare umjetničku komunikaciju.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, otvarajući izložbu, izrazila je zadovoljstvo radom i trudom svih osamnaest studenata, te učešćem samog muzeja u stvaranju ove izložbe.

- Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ove godine je domaćin izložbi koja se organizuje u okviru intermedijalnih istraživanja, koja vodi profesor Mladen Miljanović. Prethodnih mjesec je bilo veoma živo i studenti su intenzivno radili na proučavanju inostrane zbirke. Pokušavali su da na svoj način odgovore na izložbu “Punktumi”. Njihovi radovi treba da prikažu koliko jedna zbirka može biti inspirativna i podsticajna za stvaranje nekih novih umjetničkih radova - rekla Vujkovićeva.

Kustos Mladen Banjac napomenuo je da je ova izložba dio godišnje izložbe studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci, te dodao da su studenti izveli zaista dobar posao.

- Mi kao muzej imamo veliko zadovoljstvo što imamo ovako uspješnu saradnju sa Akademijom umjetnosti. Zadatak koji su studenti imali nije bio nimalo lak. Mi smo odabrali zaista sto najboljih djela naše inostrane zbirke  i studenti su morali da nađu neke odgovore, odnosno da uspostave umjetnički dijalog sa postavkom. Studenti su marljivo radili prethodnih mjesec i mislim da smo iz toga dobili jednu veoma dobru izložbu - kazao Banjac.

Profesor i umjetnik Mladen Miljanović, koji je radio sa studentima, iskazao je riječi zahvalnosti, te pohvalio rad studenata.

- Zahvaljujem Muzeju savremene umjetnosti, kustosima, direktorici i timu tehničara. Mogu definitivno da se izrazim vojnim žargonom i da kažem da su u ovom mjesecu studenti okupirali Muzej savremene umjetnosti i zaista se trudili da na najbolji način odgovore na zadatak. U Galeriji “Plus” imamo izložbu tri umjetnice koje su prošle godine dobile  nagradu, a eto, otvorili smo sada i ovu sjajnu izložbu studenata treće i četvrte godine - pojasnio Miljanović.

Zvanično otvaranje izložbe upotpunjeno je performansima koje su izveli studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke. U crnoj sobi, Marina Božić je izvela svoj performans “Balet za muzej”. Student  Aleksandar Bajunović sa svojom partnerkom Draganom Dabić izveo je performans “Izmještanje”, nakon čega je Dabićeva samostalno izvela svoj završni performans.

Nagrada studentu

Student Akademije umjetnosti Dragoslav Malinić ovogodišnji je dobitnik nagrade koju dodjeljuje Muzej savremene umjetnosti RS, te će imati priliku da svoje radove izloži u Galeriji “Plus”.

- Zaista sam zadivljena radovima koje je predstavio na ovoj izložbi i preporučujem da obratite pažnju na sve ono što su studenti uradili. Na neki način bih da podstaknem i ovo što svake godine želim, a to je da predstavimo nagrađenog studenta akademije, jer na taj način podstičemo i izložbeni rad umjetnika, ali i predstavljanje njihovih radova. To su neki prvi koraci stvaranja savremene scene umjetnosti na našim prostorima - objasnila je Sarita Vujković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana