Отворена изложба “Ми Пунктуми”: Остварен дијалог са умјетничким дјелима

Миланка Митрић
Отворена изложба “Ми Пунктуми”: Остварен дијалог са умјетничким дјелима

Бањалука - Остваривање дијалога и успостављање блиског контакта са умјетничким дјелима, те стварање нових форми и нових дјела након тога, уз самостални критички осврт, била је намјера изложбе коју су приредили студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Намјера, спроведена у дјело, претворена је у једну заиста интересантну изложбу, насловљену са “Ми Пунктуми”. Изложба, настала у оквиру изложбе “Пунктуми: збирка иностране умјетности МСУРС”, отворена је у Музеју савремене умјетности Републике Српске као дио 17. годишње изложбе радова студената Академије умјетности.

 

Студенти су користили радове истакнутих европских умјетника приказаних на изложби “Пунктуми”, те су, путем својих видео-радова, фотографија, умјетничких инсталација, цртежа, перформанса и слика покушали да остваре умјетничку комуникацију.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић, отварајући изложбу, изразила је задовољство радом и трудом свих осамнаест студената, те учешћем самог музеја у стварању ове изложбе.

- Музеј савремене умјетности Републике Српске ове године је домаћин изложби која се организује у оквиру интермедијалних истраживања, која води професор Младен Миљановић. Претходних мјесец је било веома живо и студенти су интензивно радили на проучавању иностране збирке. Покушавали су да на свој начин одговоре на изложбу “Пунктуми”. Њихови радови треба да прикажу колико једна збирка може бити инспиративна и подстицајна за стварање неких нових умјетничких радова - рекла Вујковићева.

Кустос Младен Бањац напоменуо је да је ова изложба дио годишње изложбе студената Академије умјетности у Бањалуци, те додао да су студенти извели заиста добар посао.

- Ми као музеј имамо велико задовољство што имамо овако успјешну сарадњу са Академијом умјетности. Задатак који су студенти имали није био нимало лак. Ми смо одабрали заиста сто најбољих дјела наше иностране збирке  и студенти су морали да нађу неке одговоре, односно да успоставе умјетнички дијалог са поставком. Студенти су марљиво радили претходних мјесец и мислим да смо из тога добили једну веома добру изложбу - казао Бањац.

Професор и умјетник Младен Миљановић, који је радио са студентима, исказао је ријечи захвалности, те похвалио рад студената.

- Захваљујем Музеју савремене умјетности, кустосима, директорици и тиму техничара. Могу дефинитивно да се изразим војним жаргоном и да кажем да су у овом мјесецу студенти окупирали Музеј савремене умјетности и заиста се трудили да на најбољи начин одговоре на задатак. У Галерији “Плус” имамо изложбу три умјетнице које су прошле године добиле  награду, а ето, отворили смо сада и ову сјајну изложбу студената треће и четврте године - појаснио Миљановић.

Званично отварање изложбе употпуњено је перформансима које су извели студенти Академије умјетности из Бањалуке. У црној соби, Марина Божић је извела свој перформанс “Балет за музеј”. Студент  Александар Бајуновић са својом партнерком Драганом Дабић извео је перформанс “Измјештање”, након чега је Дабићева самостално извела свој завршни перформанс.

Награда студенту

Студент Академије умјетности Драгослав Малинић овогодишњи је добитник награде коју додјељује Музеј савремене умјетности РС, те ће имати прилику да своје радове изложи у Галерији “Плус”.

- Заиста сам задивљена радовима које је представио на овој изложби и препоручујем да обратите пажњу на све оно што су студенти урадили. На неки начин бих да подстакнем и ово што сваке године желим, а то је да представимо награђеног студента академије, јер на тај начин подстичемо и изложбени рад умјетника, али и представљање њихових радова. То су неки први кораци стварања савремене сцене умјетности на нашим просторима - објаснила је Сарита Вујковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана