Отворена изложба “Broadcast Yourself” Владислава Шћепановића у Банском двору

Данко Кузмановић
Отворена изложба “Broadcast Yourself” Владислава Шћепановића у Банском двору

Бањалука - У савременом свету у којем смо затрпани свим тим сликама масовних медија, дигиталним светом и новим софтверима сликарство је некако скрајнуто. Поставља се питање да ли оно има места у таквом свету, да ли такав свет трпи аналогну слику, сликану руком.

Казао је ово сликар Владислав Шћепановић на отварању своје изложбе “Broadcast Yourself” у Банском двору Културном центру.

Сликар је проговорио о својим мотивима и нагонима на ову врсту умјетности.

- Ја сам волео сликарство и рекао да ћу сликати те слике великих формата базиране на том свету, без обзира на то што то није комерцијално, а нити је то нешто што има рационално оправдање зашто ја то радим у смислу - коме све то треба. Нешто интуитивно у мени је одувек говорило да је то пут којим ја желим да идем - рекао је Шћепановић.

Шћепановић се осврнуо и на савремени тренд дематеријализације умјетности те истакао да никако није желио да пође тим путем.

- Волим слику, волим материјално уметничко дело. Нисам љубитељ дематеријализације уметности као такве. Цео свет иде ка дематеријализацији кроз нове медије, кроз интернет, онда смо ми сликари као неки корак уназад у таквом свету, а онда је испало да је то једна субверзија управо таквог света и да је сликарство последње уточиште слободе - казао је сликар те додао да слободу осјећа само када затегне бијело платно и почне да слика јер тада нема цензоре изнад себе и слика што му падне на памет.

На отварању изложбе посјетиоцима се обратио и бањалучки умјетник Слободан Видовић, који је присутне упутио у рад Владислава Шћепановића.

- Прије свега, треба рећи да Владислав први пут самостално излаже у Бањалуци. Ова изложба је плод нашег рада претходних мјесец-два. Владислав је направио избор радова од 1998. до данас. Дакле, ова изложба представља пресјек његовог рада. Дио радова је представљен на Бијеналу у Венецији прошле године - рекао је Видовић.  

Након Слободана Видовића, директор Банског двора Културног центра изразио је задовољство што је управо Бански двор домаћин оваквој изложби и таквом умјетнику.

- Осјећам велико задовољство што смо вечерас у овој кући у могућности да угостимо изузетног умјетника као што је Владислав Шћепановић. Користим ову прилику да захвалим Владиславу што је прихватио наш позив и што излаже у Банском двору. Ми смо се потрудили да будемо што бољи домаћини. Ова изложба представља наставак праксе која подразумијева организацију репрезентативних културних садржаја у властитој продукцији установе - рекао је Матовић. 

Из рецензије Николе Шуице

Медијске слике, натписи, огласи и називи које Владислав Шћепановић преплиће доносе сведене, готово графички поједностављене фигуре колективног искуства. На трагу су схематизације безмало апстрактног, постконцептуалног замаха, насталог и уоченог још у репертоару хиперреализма. Међутим, у околностима новог века и миленијума, оно се одвија у одсликавајућем усвајању - апропријацији које сликарство преноси као импозантан и градивни дериват давних идеала модернистичке слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана