Otvorena “Revija arheološkog filma” u Muzeju RS

M. M.
Otvorena “Revija arheološkog filma” u Muzeju RS

Banjaluka - Projekcijom kineskog filma “Umjetnost u pećinama provincije Gansu” u Muzeju Republike Srpske otvorena je “Revija arheološkog filma”. Dan otvaranja bio je posvećen kineskoj baštini.

Direktorica Konfučijevog instituta u Banjaluci Cai Jing izvela je muzičku numeru na tradicionalnom kineskom instrumentu gućinu, a učenice banjalučke Gimnazije izvele su tradicionalni kineski ples. Iste večeri, profesor filozofije Ostoja Đukić predstavio je svoju knjigu “Filosofska misao Kine - od sinova neba do zmajeva našeg doba”.

Film “Umjetnost u pećinama provincije Gansu” prikazao je provinciju Gansu, koja predstavlja kolijevku kineske civilizacije. Ova provincija je značajna zbog umjetničkih djela koja se nalaze u pećinama tog područja i važna su za budističku kulturu i procvat budističke umjetnosti.

Svi filmovi koji će se narednih dana prikazivati u Muzeju RS ustupljeni su od strane Narodnog muzeja u Beogradu, gdje su bili predstavljeni na 19. međunarodnoj smotri arheološkog filma u martu ove godine.

Svake naredne večeri od 19 časova održavaće se projekcije srpskih, njemačkih i italijanskih arheoloških filmova.

Filmovi koji su večeras na programu su: “Senzacionalno otkriće u Brazilu, prvi Amerikanci”, “Od Egipta iz doba faraona do Afrike danas”, “Timor Mortis”, “Metalla Tricornensia - Kosmaj”, “Novi osvrt na Nazaret: arheologija i tradicija” i “Lav-čovjek”.

“Revija arheološkog filma” traje do četvrtka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana