Отворена “Ревија археолошког филма” у Музеју РС

М. М.
Отворена “Ревија археолошког филма” у Музеју РС

Бањалука - Пројекцијом кинеског филма “Умјетност у пећинама провинције Гансу” у Музеју Републике Српске отворена је “Ревија археолошког филма”. Дан отварања био је посвећен кинеској баштини.

Директорица Конфучијевог института у Бањалуци Цаи Јинг извела је музичку нумеру на традиционалном кинеском инструменту гућину, а ученице бањалучке Гимназије извеле су традиционални кинески плес. Исте вечери, професор филозофије Остоја Ђукић представио је своју књигу “Философска мисао Кине - од синова неба до змајева нашег доба”.

Филм “Умјетност у пећинама провинције Гансу” приказао је провинцију Гансу, која представља колијевку кинеске цивилизације. Ова провинција је значајна због умјетничких дјела која се налазе у пећинама тог подручја и важна су за будистичку културу и процват будистичке умјетности.

Сви филмови који ће се наредних дана приказивати у Музеју РС уступљени су од стране Народног музеја у Београду, гдје су били представљени на 19. међународној смотри археолошког филма у марту ове године.

Сваке наредне вечери од 19 часова одржаваће се пројекције српских, њемачких и италијанских археолошких филмова.

Филмови који су вечерас на програму су: “Сензационално откриће у Бразилу, први Американци”, “Од Египта из доба фараона до Африке данас”, “Тимор Мортис”, “Металла Трицорненсиа - Космај”, “Нови осврт на Назарет: археологија и традиција” и “Лав-човјек”.

“Ревија археолошког филма” траје до четвртка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана