Отворена “Арт тераса”: Нова сцена за културне намјене у Бањалуци

Данко Кузмановић
Отворена “Арт тераса”: Нова сцена за културне намјене у Бањалуци

Бањалука - У Културном центру Бански двор свечано је отворена “Арт тераса”, нова камерна сцена Банског двора за културне намјене. У питању је пространа тераса капацитета до 80 мјеста за сједење, која се налази на првом спрату Банског двора, а која ће превасходно бити намијењена за организацију књижевних промоција и концерата умјетничке музике.

Након успјешног отварања “Арт дворишта” у јулу прошле године, Бански двор, кроз отварање “Арт терасе”, и у овој години наставља са реализацијом новог концепта рада који, поред организације репрезентативних културних садржаја у властитој продукцији, подразумијева и покретање нових простора и сцена за културне намјене.

Након кратког поздравног говора, “Арт терасу” је свечано отворио директор Банског двора Културног центра Младен Матовић, који је изразио велико задовољство обраћајући се свим присутнима. 

- Управо захваљујући покретању нових сцена, као што су “Арт двориште” и “Арт тераса”, Бански двор ће и ове године бити једна од ријетких установа културе која неће правити љетњу паузу већ континуирано приређивати програмске активности и у љетњем периоду - нагласио је Матовић.

Након обраћања публици Младена Матовића, у умјетничком дијелу програма наступио је искусни бањалучки саксофониста и џез музичар Алберт Бојан Савић, који је на сцени већ више од 15 година и за којег је музика универзални начин комуникације међу свим људима, а он би само још додао да је џез, у ствари, за њега та музика.

Прве манифестације на “Арт тераси” одржавају се у оквиру првог Фестивала књижевности “Императив”, у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, који је свечано отворен синоћ, а трајаће до 3. јуна.

Част да први отворе “Арт терасу” својим наступима, у оквиру поетског кутка фестивала “Поезију ће сви читати”, синоћ су имали бањалучки пјесник Боро Капетановић и пјесник и писац из Љубиња Драшко Сикимић.

Боро Капетановић је пјесник који је већ више од 45 година присутан на књижевној сцени, а Драшко Сикимић је аутор књига поезије “Смотуљци” (2016) и “Огреботине” (2017).

Распоред дешавања

Наредних дана, сваког дана од 17.30 часова, овај простор биће испуњен многобројним наступима пјесника, како домаћих, тако и из региона, за све љубитеље доброг стиха. Вечерас наступају Ана Марија Грбић и Данијел Гатарић, сутра Марко Томаш и Тања Ступар-Трифуновић, у суботу Ивана Симић-Бодирожић и Берислав Благојевић, а у недјељу, посљедњег дана фестивала, биће одржано вече поезије и приказан филм “Бојење времена” аутора Саше Гашића, снимљен по истоименој књизи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана