Отворен пут Бањалуке ка “Европској престоници културе”

Миланка Митрић
Отворен пут Бањалуке ка “Европској престоници културе”

Бањалука - У Бањалуци је представљен документ развоја културе за период од 2018. до 2028. године, уз резултате конкурса за пројекте, коју ће да се реализују у оквиру наведене стратегије. У питању је један од услова града Бањалуке да се кандидује за европску престонице културе, а то је документ Стратегије развоја културе Бањалуке, која је усвојена 26. јуна.

Шеф тима “Европска престоница културе 2024”, Марко Билбија, рекао је да је то је документ на којем су радили више од годину дана, а који је укључио рад са цјелокупном бањалучком сценом, институцијама, појединцима, публиком.

- То је заједнички напор, кроз доста темељан и опширан рад. Трудили смо се будемо што отворенији, што транспарентнији и да читав тај процес буде што партиципативнији. Свако је имао довољно простора и времена да изложи неке своје идеје, своја виђења и савјете за стратешке смјернице, које смо ми касније некако формирали у стратешка опредјељења и документе. Мислим да је важно да овај документ буде донесен и изгласан, зато што је то први документ који овај град има, и то не само град, већ и Република Српска и Босна и Херцеговина. Дакле, то је први документ културе града, објаснио је Билбија.

Навео је да је овај документ веома важан, јер има могућност да направи једну заиста велику промјену, у десетогодишњем периоду који обухвата.

- Мислим да ће документ донијети једну значајну промјену у структурирању културе и у једном новом постављању платформе за комуникацију свих културних актера у граду. То нам је недостајало и у документ смо укључили све оне ствари које су везане за савремена стремљења у култури, а прије свега, културне индустрије, подјелу на умјетност, насљеђе и културне и креативне индустрије, као три стуба културе, која се у том дискурсу културне политике и стратешког планирања користе, додао је Билбија.

Осим престављања овог значајног документа, објављени су и резултати јавног позива за пројектне идеје, које је тим најавио 23. априла, а који је трајао до 10. маја. Пријављено је 157 пројеката, а тим је одабрао 47 пројеката. Овај конкурс није посљедњи овог типа, јер је остављено простора за друге иновативне пројекте и идеје. Члан тима, Моника Поњавић навела је чланове комисије, коју су чинили Вук Радуловић, Младен Бундало, Берендика Никодемска и Владимир Рукавина. Они су имали утицаја у избору пројеката, јер су имали више искуства и могли су да препознају ваљане пројектне идеје.

- Позвали смо ове људе јер имају много више искуства и знају препознати пројектне идеје, као престонице културе које су добре у односу на концепт који смо ми представили, а везано је за супротности које се привлаче и спајање тог неспојивог. Критеријуми оцјењивања били су: релевантност идеје и критичко посматрање културне сцене града, интердисциплинарност и мултидисциплинарност, степен партиципативности, европска димензија, иновативност, умјетничка изврсност, инклузивност, јавни простор и едукативни аспект пројекта - казала је Поњавићева.

Додала је да су критеријуми ту са циљем и да одабрани пројекти можда нису најбоље пројектне идеје, али су добре идеје које се уклапају у концепт тима.

- Важно је да почнемо да мијењамо моделе нашег функционисања у култури. Доста пројеката је било везано за фестивале, иако смо ми подвлачили да је важно да се не аплицира са фестивалима. Бањалука није фестивалски град, Бањалука је мали град, који се у европском контексту може наметнути нечим иновативним и другачијим, а не фестивалима. Открили смо неке нове људе који раде сјајне ствари у граду, за које нисмо ни знали. Дошли смо до 70 одсто писања апликације којом ћемо аплицирати у октобру - објаснила је Поњавићева.

Члан тима и координатор за културу Дијана Грбић, истакла је да су свјесни да је документ амбициозан, али да је намјера да буду храбри, да би могли да остваре своје циљеве. Навела је и да је једна од битнијих ставки увећање средстава за културу града.

- Овај документ предвиђа и увећање средстава. Ми смо у процесу прављења документа дошли до податка који је врло поражавајући, јер се за културу тренутно у граду издваја 1,35 одсто. Праксе других градова су много боље. Овим стратешким документом, ми смо предвидјели око 3,6 одсто, до 2024. с тим да се до 2028. нађе неки проценат од 6 одсто који ће се издвајати.

 - Култура јесте у фокусу развоја града. Документ предвиђа отворен начин финансирања, избора комисија, увећања средстава финансирања, прелазак на пројектно финансирање. Идеје су значајне, добре, само треба да их развијамо и на неки начин обликујемо и нађемо начин да их обликујемо. Тренутно је у изради нови план развоја града и прати овај наш документ. То говори о довољној озбиљности. Планира се оснивање четири нове институције. Једна од њих је музеј града, чији центар ће бити у тврђави Кастел, са припајањем одређених објеката - Галерија “Терзић”, Кућа Владе Милошевића и Шеранића кућа. У плану је и редефинисање простора Дома омладине. Још један важан  сегмент је јака аутентична и професионална сцена. У питању су нови пројекти, који су модерни, са различитим циљним групама и са нагласком за младе и дјецу. Допуна ће се вршити кроз различите акционе планове - рекла је Грбићева.

Догађаји на којима је своје учешће имао тим “Бањалука европска престоница културе 2024” су:  учешће на манифестацији “Ноћ музеја”, на 21. Театар фесту “Петар Кочић”, са инсталацијом која је била партиципативног карактера, и гдје је публика гласала за ствари које желе да виде у свом граду и које желе да промијене. Затим, организовали су и својеврсну радионицу умјетничког осликавања на улици, у оквиру фестивала “Елемент”, те били учесници на Фестивалу књижевности “Императив”.

О програму

Програм Европска престоница културе је постао кључна платформа за позиционирање градова и катализатор за њихову економску и културну регенерацију. У контексту овог пројекта, непосредни културни, социјални и економски утицаји су чести, а способност да се обезбиједе дуготрајни ефекти, постала је значајна и драгоцјена у кључним областима, као што су промјена урбане слике града и развој, како културног, тако и туризма генерално. Одлуком да се Бањалука кандидује за ову титулу, град је ушао у процес једног великог развојног пројекта чија је потенцијална добит вишеструка. Бањалука је добила шансу да кроз културу, као наш најмањи заједнички именилац, изгради нови одрживи систем неопходан за просперитет, али и идентитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана