Опозив изазвао немире међу књижевницима

Миланка Митрић
Опозив изазвао немире међу књижевницима

Бањалука - На ванредној Скупштини Подружнице Удружења књижевника Републике Српске - Бањалука, одржаној у суботу у вијећници Банског двора Културног центра, опозван је досадашњи предсједник Сретен Вујковић и изабран нови Миладин Берић. Од 25 присутних чланова, за опозив Сретена Вујковића гласала су 24 члана и пет у одсуству мејлом, са једним уздржаним, а избор новог предсједника Миладина Берића једногласно је подржан.

Наведено је ово у саопштењу Удружења књижевника Републике Српске, којим су објашњене промјене настале унутар самог удружења, које су извале нове немире и сукобе ријечима.

- Скупштину је сазвао Управни одбор Подружнице Удружења књижевника Републике Српске, легално. Управни одбор Подружнице Бањалука, чији предсједник је Сретен Вујковић,  донио је једногласну одлуку да се сазове ванредна Скупштина у вијећници Банског двора. На дневном реду је био опозив  Сретена Вујковића - навео је предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић.

Сретен Вујковић није присуствовао овој скупштини, јер је под именом Удружења књижевника Српске (што је име старог назива удружења без ријечи “Република”) одржао другу скупштину у просторијама Јеврејског културног центра.

Присутни на овој скупштини, названој Скупштина Подружнице књижевника Бањалука, у донесеним закључцима су осудили сазивање Скупштине у Банском двору, донијели одлуку о неплаћању чланарине Удружењу књижевника Републике Српске, те критиковали рад тренутног предсједника Предрага Бјелошевића, у исто вријеме похваливши рад и залагање смијењеног Вујковића и предложивши смјену Бјелошевића.

- У потпуности се усваја досадашњи рад предсједника Удружења књижевника Српске - Подружница Бањалука Сретена Вујковића и похваљује његово залагање и ангажман за очување Удружења са изворним називом - наведено је у једном од закључака на поменутом састанку.

Предлагањем смјене Предрага Бјелошевића, на његово мјесто једногласном одлуком присутних (број присутних није наведен) предложен је Миленко Стојичић.

- Као предсједник сам заказао редовну извјештајну скупштину. Једногласни смо били да се смијени Предраг Бјелошевић и да ћемо свој став упутити у пет подружница. Једногласно смо предложили новог предсједника удружења Миленка Стојичића - рекао је Вујковић.

У саопштењу Удружења књижевника Републике Српске, чији је предсједник Бјелошевић, наведено је и то да је законски рок за предају докумената и печата бањалучке подружнице од стране Вујковића три дана.

- Смијењени предсједник Подружнице Сретен Вујковић организовао је паралелну ванредну Скупштину са неколицином својих поборника, међу којима двије трећине нису чланови УКРС, па самим тим ни Подружнице УКРС - Бањалука, покушавајући на тај начин да пошаље другачију слику о стварном стању и расположењу у Подружници УКРС - Бањалука - наведено је у саопштењу Удружења књижевника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана