Opereta Vesela udovica u Narodnom pozorištu RS: Intrige i laži sa srećnim krajem

Milanka Mitrić
Opereta Vesela udovica u Narodnom pozorištu RS: Intrige i laži sa srećnim krajem

Banjaluka - Razigranost i raspjevanost na sceni, intrige i zavrzlame prožete malim lažima, skrivenim namjerama i starim ljubavima, uz humor i lagodne razgovore, razveselili su publiku i izazvali oduševljenje i smijeh na izvođenju poznate operete "Vesela udovica".

Ovaj komad Opere b.b. iz Zagreba odigran je u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a publika je s radošću prihvatila veselost i razigranost likova na sceni, te čitav ansambl nagradila snažnim aplauzima.

Operski pjevač Ronald Braus, koji u opereti igra lik grofa Danila, objasnio je značaj svog lika i samu radnju operete.

- Grof Danilo je sekretar crnogorskog predstavništva u Parizu, što je jako zgodno, baš u ovom trenutku kada su sve fešte po raznim ambasadama širom Evrope. Nalazimo se u pariskom predstavništvu Crne Gore, gdje se događa jedna  mala intriga. Hana Glavari je postala bogata jer joj je muž umro. Ostala je sa puno miliona i sada pokušava spasiti imovinu. Mi smo imali jednu vezu ranije, stara ljubav proradi i na kraju imamo srećan kraj, što je za operetu normalno i poželjno. To je razlog zbog kojeg ljudi dolaze na operetu - rekao je Braus.

Iskazao je posebno zadovoljstvo zbog gostovanja u Banjaluci i osvrnuo se na opersku scenu u Zagrebu.

- Zagreb ima sreću da ima operu Hrvatskog narodnog kazališta, gdje je opera na repertoaru jednom do dva puta sedmično. Nama je primarni cilj da obiđemo manja mjesta gdje nema operskog ansambla. I tim više mi je drago što smo došli u Banjaluku, gdje postoji dramski ansambl, ali ne i operski. Pozorište je bilo puno i to je motiv da dođemo sa "Groficom Maricom" i sa " Šišmišem" - kazao je Braus.

Operska pjevačica Lidija Horvat-Dunjko tumači lik Hane Glavari, vesele udovice, za koju se svi interesuju, najviše zbog njenih miliona.

- Ona je udovica koja je bogata i koja je svjesna toga da se oko nje vrzmaju mladi, zgodni momci, zbog nje i zbog para. Ona je lukava i njih sve mota oko malog prsta i hoće da vidi ko nju zapravo voli i bez novca. Predstava je prpošna, vesela, obljubljena i omiljena na svim operskim scenama - navela je Horvat-Dunjko.

Opereta "Vesela udovica" u ovom sastavu je izvedena sedamnaest puta. Pored Ronalda Brausa i Lidije Horvat-Dunjko, nastupili su Nenad Tudalković, Blanka Tkalčić, Martin Gelić, Dejan Jakovljević i drugi. Riječ reditelja

- Malo sam se poigrala režijom, u jednom ovako neobičnom žanru. Kad me je Ronald Braus pozvao, ja sam se rado odazvala, jer je opereta žanr u kojem sam ja kao mlada osoba uživala. Od svega što radim, i kao profesor i kao reditelj i kao glumac, najteže je biti na sceni, najteže je biti glumac - rekla je glumica i rediteljka operete Branka Cvitković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana