Одржано књижевно вече Стевана Тонтића

М. М.
Одржано књижевно вече Стевана Тонтића

Бањалука - У вијећници Банског двора Културног центра одржано је књижевно вече Стевана Тонтића. Представљене су четири књиге: књиге поезије “Свакодневни смак свијета” и “Христова луда”, преведена књига поезије на бугарски језик, и књига путописних записа “Та мјеста”.

Књижевник Здравко Кецман је рекао да је Тонтић наш савременик чија дјела се с нестрпљењем ишчекују и представљају надахнуће приликом сваког читања. 

- Читање Тонтића је увијек изнова као читање први пут. Сваки пут сам морао да читам као да читам први пут. Увијек је то тражење нечега иза онога што је пјесник у тексту рекао - објаснио Кецман.

Књижевник Ранко Рисојевић, који је писао поговор књизи “Свакодневни смак свијета”, исказао је ријечи хвале за нову пјесничку збирку те рекао неколико ријечи о самој књизи.

- Ово су позне пјесме Стевана Тонтића. Видимо да је ишао разводним луком, што је природно. Он је истраживао себе и никога више. У том истраживању заузимао је различите позиције. Пут је водио ка ширењу простора поезије. Његова најбитнија тема јесте љубав. Он је велики савремени српски љубавни пјесник - казао је Рисојевић.

Рекао је и нешто више о самом начину стварања поезије те специфичном начину писања, у којем нема ничега метафизичког.

- Силазећи до душе, пропушта само оно што је за њега битно. Поред скепсе, младалачког подсмијавања свијету и трагања за многим стварима, испустио је религијски моменат. Идући ка каснијим дјелима, то се мијења, из потребе дијалога са собом. Нашао је свог саговорника у самом себи. Ту видимо како су се ствари одвијале. Није издао то у себи, већ је схватио значај остајања моралног до краја - објаснио је Рисојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана