Održan koncert povodom 130 godina rada SPD Sloga

Srna
Održan koncert povodom 130 godina rada SPD Sloga

Sarajevo - Srpsko pjevačko društvo “Sloga” iz Sarajeva održalo je večeras u Narodnom pozorištu u ovom gradu koncert povodom 130 godina postojanja.

Dirigent hora Stefan Mojsilović rekao je da su programom obuhvaćene duhovne i svjetovne, te narodne pjesme u različitim aranžmanima, dodajući da su baletski duo Jovana Milosavljević i Mihail Matesku iz Narodnog pozorišta u Sarajevu gosti večerašnjeg koncerta.

Prema njegovim riječima, duhovni repertoar posvećen je kompozitorima kao što su Stevan Mokranjac, Kornelije Stanković, dok je svjetovni posvećen srpskom piscu Aleksi Šantiću.

“Obilježavanje 130 godina rada žSlogež počelo je nastupom ove godine na Božićnom koncertu upravo ovdje u Narodnom pozorištu, a biće krunisano ovim jubilarnim koncertom”, rekao je Mojsilović novinarima prije početka koncerta.

On je dodao da će se publici predstaviti i kvintet harmonika “Akordeus” Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te da će biti prikazan i dokumentarni film o istoriji ovog društva i onome šta je urađeno u proteklih 130 godina.

Pozdravljajući prisutne u prepunoj sali Narodnog pozorišta, starješina Saborne crkve u Sarajevu protojerej-stavrofor Vladimir Stupar rekao je da duhovna muzika ima veliki značaj, jer ona slavi Boga.

“Tamo gdje se Bog slavi i proslavlja, Bog je i prisutan”, istakao je protojerej Stupar.

On je dodao da duhovna muzika povezuje prošlost, budućnost i sadašnjost.

“Prošlost, da nas podsjeti da smo Božija bića, da nas je Gospod stvorio za radost. Budućnost, zato što nam duhovna muzika otkriva radost budućeg života, a sadašnjost - da prepoznamo jedni druge čista srca, ljubavlju, da zavolimo i zagrlimo jedni druge”, rekao je otac Vladimir.

On je istakao da se samo tako može istinski služiti Bogu, te poručio da je misija muzike da dotakne srca ljudi, a da je duhovnost u tome da se proslavlja Bog i da se ljudi međusobno vole.

Srpsko pjevačko društvo “Sloga” ima između 30 i 35 članova, djeluje u Sarajevu 130 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana