Одлазак великог и блиставог ума

Приредила: Миланка Митрић
Одлазак великог и блиставог ума

Београд - “Све је увек присутно унутра у човеку. У дубинама његовог непрегледног, несвесног живота. Цела прошлост, индивидуална и колективна. Стално сам искушаван, стављан на вагу и мерен и себе самог стално мерим да видим јесам ли што отежао животним искуством, јесам ли бар мало складнији, хармоничнији, мудрији, животно зрелији?”

Ово су ријечи Владете Јеротића, великог човјека, интелектуалца и једног од најизузетнијих умова данашњице.

Истакнути српски љекар, неуропсихијатар, књижевник, филозоф, преводилац и академик Српске академије наука и уметности Владета Јеротић преминуо је јуче у Београду, у 95. години.

Рођен је 2. августа 1924. године у Београду, гдје је завршио основну школу и Гимназију. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду, а затим је специјализовао неуропсихијатрију и психотерапију. Неколико деценија је радио као шеф Психотерапеутског одјељења београдске болнице “Др Драгиша Мишовић”. Од 1985. године па све до пензионисања радио је као професор на Православном богословском факултету у Београду.

Јеротић је иза себе оставио велики број публикација из области психоанализе, психотерапије, религије и филозофије. Био је дописни члан Одељења језика и књижевности САНУ од 27. октобра 1994. године, а редовни од 26. октобра 2000. године. Био је и члан Удружења књижевника Србије, Српског лекарског друштва, Психотерапеутског друштва Југославије, Јунговог удружења у Београду. Међу признањима и наградама које је добио су: Захвалница Матице српске, Повеља болнице “Др Драгиша Мишовић”, награда “Ђорђе Јовановић”, Повеља Српског лекарског друштва, награда “Лаза Костић”, Орден Светог Саве првог степена. У свом вишегодишњем раду иза себе је оставио безвремена и значајна дјела, у различитим областима у којима је дјеловао. Опус његовог стваралаштва броји дјела као што су: “Само дела љубави остају”, “Психоанализа и култура”, “Мистичка стања, визије и болести”, “Сликарство Светозара Самуровића”, “Мудри као змије и безазлени као голубови”, “Добро и зло трче заједно” и многа друга, ванвременска писанија. Писао је много о религији, љубави, филозофији, психологији и о свим суштинама човјека. Иза себе је оставио једно велико богатство написано у дјелима која су само одсјај његовог ума. Отишао је један од највећих мислилаца наше историје.

Поводом овог заиста тужног догађаја многи поштоваоци Владете Јеротића и његових дјела, његових предавања и његових ријечи упутили су телеграме саучешћа његовој породици, али и Српској академији наука и уметности.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је саучешће породици преминулог академика Владете Јеротића и Српској академији наука и уметности, те оцијенио да је одлазак водећег ерудите цјелокупног српског друштва губитак и за Србију и за Српску.

- Са великим жаљењем сам примио вијест да нас је напустио Владета Јеротић, српски академик, љекар, неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник. Академик Јеротић био је водећи ерудита цјелокупног српског друштва и зато је његов одлазак губитак и за Србију и за Српску - навео је Додик у телеграму саучешћа.

Додик је напоменуо да најискреније саучешће породици, пријатељима, САНУ и свим поштоваоцима Јеротића упућује са искреним саосјећањем, али и увјерењем да најбољи живе вјечно.

Подсјећајући на ријечи владике Његоша да “част живи довијека”, Додик је истакао да је сигуран да ће Јеротић битисати у српском народу на многаја љета, јер се имао “рашта и родити”.

- Његова дјела, његова предавања, не само на Богословском факултету Универзитета у Београду него и широм Србије и Српске, оставила су печат на душама оних који су слушали његову ријеч и читали његово слово - истакао је Додик.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је саучешће породици преминулог академика Владете Јеротића и Српској академији наука и уметности, истичући да је тај ерудита оставио непроцјењив траг и да његов одлазак представља велики губитак за српско друштво.

- Са искреним жаљењем примила сам вијест о смрти Владете Јеротића, српског академика, љекара, неуропсихијатра, психотерапеута и књижевника - рекла је Цвијановићева у телеграму саучешћа.

Званичници Србије такође су упутили телеграме саучешћа. Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа Српској академији наука и уметности и породици и пријатељима поводом смрти академика Владете Јеротића.

Вукосављевић је рекао да је Јеротић у свом преданом и вишестраном умном раду спајао оно што многи нису знали и смјели.

- Суочавао је модерна знања о човеку са хришћанством и предањем светих отаца и показивао да нисмо у знању о себи одмакли од древних мудрих подвижника. Показао је колико у свести о човечјем склопу и циљу заостајемо - исписао је Вукосављевић у телеграму.

Он је додао да је Јеротић давао одговоре на питања савремене људскости, да је освјешћивао и просвјећивао, те да је био есејиста од ширине и културе, чије бројне књиге читаоцима много значе.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић је такође изразила жаљење због Јеротићеве смрти, те упутила телеграме саучешћа његовој породици.

- Напустио нас је човек великог талента, истакнути лекар, неуропсихијатар и књижевник, оставивши непроцењив траг, како кроз своја написана дела тако и кроз умеће достојанственог живљења - изјавила је Брнабићева у телеграму упућеном породици.

Она је нагласила и то да је смрт Јеротића тужна вијест за цијелу академску заједницу.

- Одлазак вашег колеге и истакнутог члана, професора доктора Владете Јеротића тужна је вест за целокупну академску заједницу Србије. Својим преданим, дугогодишњим радом професор Јеротић оставио је неизбрисив траг у медицини, књижевности и науци, тако да ће кроз његово духовно наслеђе он са нама живети вечно - додала је Брнабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана