Одбрана тражи ослобађање, тужилаштво потврду пресуде за специјалце

Срна
Одбрана тражи ослобађање, тужилаштво потврду пресуде за специјалце

Бањалука - Тужилаштво је затражило од Врховног суда РС да потврди пресуду којом су тројица бивших специјалаца и њихов саучесник у поновљеном поступку осуђени на укупно 40 година за пљачку 617.000 КМ, изведену на аутопуту Бањалука - Градишка, док одбрана четворке захтијева да они буду ослобођени.

Адвокати некадашњих припадника МУП-а РС Владана Малића (36), Горана Параша (31) и Александра Поповића (33), који су осуђени на по 10 и по година, те цивила Олега Банде (34), којем су одређене двије године мање, тврде да су истрагу и суђење пропратили бројни пропусти, те да су изнесени незаконити докази.

У Врховном суду РС, у жалбеном поступку, адвокати Александра Метлић, која заступа Поповића, те Јадранка Ивановић и Јасминка Јовишевић, које бране преосталу тројицу, изнијеле су аргументе по којима, тврде, није доказана кривица оптужених.

"Окончан је поступак, а ми не знамо чије паре су украдене јер током увиђаја није изузета документација за то, нити је касније прибављена", рекла је Ивановићева.

Она је, говорећи о пропустима у чувању доказа у овом случају, казала да их је потребно убудуће депоновати у посебној судској просторији.

"Свједоци смо колико се ових дана пише о доњем вешу Давида Драгичевића. Доказе је потребно чувати у суду да не долази до оваквих ситуација. Ово говорим и због будућих генерација", навела је Ивановићева.

Метлићева је истакла да је њен клијент осуђен само на основу изјава свједока који су споразумно признали кривицу.

"Ти свједоци су добили веома мале казне и сумњам да је то утицало на њихово свједочење. Свједок Данијел Кузмић, након што је правоснажно осуђен, је у судници у поновљеном поступку ћутао и није потврдио своју ранију изјаву", рекла је Метлићева. Браниоци неправоснажно осуђене четворке затражили су да они буду пуштени из притвора у коме се налазе више од три године.

"Нема никаквог основа да даље остају у притвору", рекла је Јовишевићева.

Републички тужилац Живана Бајић истакла је кратко да жалбе одбране треба одбацити, а првостепену пресуду потврдити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана