Обиљежена Европска година културног насљеђа у Требињу

Ратомир Мијановић, mojahercegovina
Обиљежена Европска година културног насљеђа у Требињу

Требиње - У Музеју Херцеговине, а у сарадњи са “Ћоровићевим сусретима књижевника и историчара”, обиљежена је Европска година културног насљеђа.

У оквиру овогодишње јубиларне, двадесете манифестације посвећене сјећању на лик и дјело Светозара Ћоровића, СПКД “Просвјета” Билећа и Музеј Херцеговине организовали су предавање Николе Кусовца на тему живота и дјела сликара Стевана Тодоровића, промоцију 59. броја часописа “Нова зора” те представљање књижевног рада Бранка Брђанина Бајовића, обједињених у Зборник са округлог стола посвећеног овом лауреату “Ћоровићеве награде” из 2005. године.

Добитници овогодишње “Ћоровићеве награде” су Ранко Рисојевић (за књигу “Бескућник”) и Драгиша Калезић (за књигу “Приповијетке”). Одлуку је донио жири којем је предсједавао Јован Делић, а чланови жирија били су Марко Недић и Ранко Поповић. Ове године част да буде домаћин манифестацији “Ћоровићеви сусрети” имало је и Требиње, гдје је у Музеју Херцеговине уприличено предавање историчара умјетности Николе Кусовца на тему “Сликар Стеван Тодоровић (1832 - 1925)”. Стеван (Стева) Тодоровић био је један од водећих носилаца српског романтизма. Био је угледан сликар и грађанин, свестрана личност и иницијатор бројних пројеката. Уписао је студије сликарства у Бечу 1850. године, да би касније наставио школовање у приватним атељеима Валдмилера и Карла Рала. Његов покушај груписања и периодизације српске умјетности у публикацији “Колико и каквих живописних слика има у београдским јавним збиркама” представља значајан допринос историји српске умјетности. Кусовац је, између осталог, рекао и да је Тодоровићево поријекло из Требиња, гдје је рођен његов отац Јован.

Програм је затворен презентацијом Зборника радова на тему књижевног стваралаштва Бранка Брђанина Бајовића, који је 2004. награђен Ћоровићевом наградом за роман “Михаил”, насталих на округлом столу претходних “Ћоровићевих сусрета”.

О књижевном дјелу Брђанина Бајовића говорио је Јован Делић. Бранко Брђанин Бајовић је српски књижевник и позоришни критичар, драматург и ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Поезију, прозу и драме објављује од 1974. године, уз мноштво награда за књижевно, драмско и радиофонско стваралаштво. Аутор је седам збирки пјесама и изабраних пјесама “Трнов вијенац” (2011), више књига прозе (приче, приповијетке, есеји и дневнички записи), публицистичких књига и два романа: “Михаил” (2003) и “Сила” (2010). Аутор је више филмских сценарија за игране, кратке игране и документарне филмове и серије. Режирао је на радију и телевизији, филму и у позоришту. За књижевно и радио-драмско стваралаштво Бранко Брђанин је награђиван угледним признањима, а његова дјела (поезија, проза, драме) су увршћена у више антологија и избора. Овогодишњи “Ћоровићеви сусрети” завршени су у Билећи, а програм је затворило књижевно вече “Српска проза данас”.

Промоција “Нове зоре”

Књижевни часопис “Нова зора” доживио је свој 59. број, а рад на овом вишеструко значајном штиву представио је уредник “Нове зоре” Милош Ковачевић. Овај часопис почео је да излази 2004. године у Билећи, у издању СПКД “Просвјета” Билећа. Представљен је актуелни, 59. број часописа, а речено је да су ове године изашла укупно три броја, те да ће јубиларни, 60. број највјероватније изаћи почетком сљедеће године. Ковачевић је истакао и значај претплате на овај часопис, јер на тај начин се обезбјеђују значајна средства неопходна за опстанак овог књижевног часописа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана