Нова национална опера “Седра” изведена у Бањалуци: Музички приказ прогона и страдања српског народа

Данко Кузмановић
Нова национална опера “Седра” изведена у Бањалуци: Музички приказ прогона и страдања српског народа

Бањалука - Иако сат времена касније, премијера опере “Седра”, композитора Мирољуба Аранђеловића Расинског, одржана је у суботу увече у концертној дворани Банског двора Културног центра.

Премијера концертног извођења нове националне опере “Седра” одржана је поводом обиљежавања стогодишњице завршетка Првог свјетског рата, у организацији  удружења “Хор краљица Марија” у сарадњи са Банским двором Културним центром.

Публика је имала прилику да чује концертно извођење музичко-сценског дјела које говори о вјековном страдању српског народа. Историјско-музички приказ композитора Мирољуба Аранђеловића Расинског доноси причу о постепеном нестанку Срба са простора Крајине.

- Ово није политичка прича, ово је, заправо, прича о разарању породице и свему што је неко вековима стварао - рекао је композитор Мирољуб Аранђеловић Расински.

Опус Мирољуба Аранђеловића Расинског обухвата музику различитих жанрова, као што су вокална, камерна, солистичка, оперска, популарна и електроакустична музика. Његова дјела се изводе широм свијета, у Европи, Америци и Кини. Добитник је “Вукове” и још мноштва награда за свој рад.

Тенор из Београда Вања Бисерчић, који тумачи неколико ликова ове опере, рекао је да је задовољан развојем ситуације упркос недостатку времена за пробе.

- Ово нам је треће извођење до сада. Имали смо једно у Београду и једно у Новом Саду. Све иде како треба од самог старта. Било је мало мањка времена што се тиче проба, али смо се изборили с тим - казао је Бисерчић. 

Освајач је бројних признања и лауреат на такмичењима соло пјевача. Уско сарађује са опером “Мадленијанум”, гдје је остварио неколико оперских улога првог фаха. Као солиста са Хором РТС-а наступа активно од 2014. године на значајним концертима у Србији и иностранству.

Опера “Седра” представља историјско-музички приказ прогона и страдања српског народа кроз вијекове, са поруком да су мир, праштање и вјера снага једног народа. Сами догађаји почињу за вријеме турске владавине, када су Срби били граничари и штитили аустроугарску територију од Турака, да би након два велика рата и скоро два вијека, радња опере осликала повратак српског народа на своја огњишта уз свеопште весеље и радост.

Опера је добила име “Седра” по седиментној стијени која настаје у бистрим и хладним водама. У алегоријском значењу седра у опери представља камен овоземаљске чистоте, која израња из ријеке ради наших предака и опомиње на повратак потомства у завичај и његовање истинских вриједности.

Ансамбл

Музичко-сценски спектакл “Седра” створен је по идеји доктора Влада Батножића, а либрето је написала Миланка Јузбашић.

У пројекту “Седра” учествују бројни истакнути умјетници из Србије, а поред Бисерчића, причу нам доносе и сопран Тања Андријић, мецосопран Наташа Јовић-Тривић, баритон Вук Зекић, те оркестар “Београдски симфоничари” под диригентском палицом Радана Јовановића и камерни хор “Београдски вокални ансамбл”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана