Nova izložba u Muzeju savremene umjetnosti RS: Raznovrsnost ženskog izraza u dijalogu

Milanka Mitrić
Nova izložba u Muzeju savremene umjetnosti RS: Raznovrsnost ženskog izraza u dijalogu

Banjaluka - Nakon zapažene i posjećene postavke “Was is Kunst Bosnia and Herzegovina /Heroji 1941-1945” slovenačke grupe “Irvin”, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske uskoro će biti predstavljena nova postavka “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran”.

U pitanju je novi umjetnički projekat kojim se nastavlja izuzetno uspješna saradnja sa British Councilom. Publika koja je dolazila u Muzej savremene umjetnosti RS je u prethodnih nekoliko godina imala priliku da posjeti značajne izložbe koje su bile plod saradnje ove dvije institucije. Među njima su izložbe Dejmijana Hersta “Nova religija” i Grejsona Perija “Taština malih razlika”. Otvaranje izložbe je predviđeno za 7. mart u 19 časova.

“Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” u fokus stavlja žene, a neobičnost postavke je i u tome što će biti popraćena zanimljivim događajima i novim načinima kreiranja.

Pored postavke u Banjaluci, projekat “Percepcije” se sastoji od još četiri izložbe: “Zašto nema velikih muških umjetnika” (Narodni muzej Crne Gore, Cetinje), “Žena po meri društva” (Galerija Matice srpske, Novi Sad), “Burrneshat” (Nacionalna galerija Kosova, Priština) i “Percepcije” (Muzej savremene umjetnosti, Skoplje).

- Ideja ovog umjetničkog projekta, koji u fokus stavlja dijalog između djela britanskih umjetnica iz kolekcije British Councila i umjetnica iz lokalnih kolekcija potekla je iz British Councila, koji su podstakli kustose pet regionalnih institucija da rade zajedno kako bi u svojim zajednicama otvorili pitanje zastupljenosti žena umjetnica u kolekcijama i njihove vidljivosti na savremenoj sceni. Svaka od ovih izložbi ima različite konceptualne okvire, u zavisnosti od sadržaja ili problematike kojom se bavi, tj. od radova koji se pridružuju - naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

“Percepcije” ukazuju na paralelne umjetničke prakse iz različitih geografskih, društvenih, kulturoloških i ekonomskih konteksta u kojima umjetnice žive i rade.

- Pokazalo se da su ženske teme s različitih geografskih područja identične, tj. da se uvijek radi o preispitivanju identiteta, intimnosti, sjećanja, o svakodnevnom iskustvu, društvenim stereotipima, seksualnosti ili slobodi. Korišćenje vlastitog tijela kao umjetničkog medija svuda je podjednako prisutno. Evidentnu razliku predstavljaju drugačiji uglovi posmatranja, a potom i drugačiji stavovi, uslovljeni pomenutim kontekstima - objasnili su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Kustos izložbe Lana Pilipović postavku je koncepcijski podijelila u četiri segmenta: “Refleksija”, “Izloženost”, “Rodna tijela” i “Duh”. Pomenuti segmenti odražavaju dijalog umjetnica, razlike i sličnosti u umjetničkim konceptima, te raznovrsnost ženskog izraza - od ličnih stavova, do percepcije društva, ali i njihov međusobni odnos.

Izložba je nazvana po djelu jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS Sandre Dukić, koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica “Cvijet je najljepši kad je neubran”, sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, te je njena namjera da tako skrene pažnju na preispitivanje pozicije žena u društvu. 

Izložba će biti otvorena do 27. maja.

Umjetnice

Neke od umjetnica čija djela će biti prikazana na ovoj izložbi su: Sandra Dukić, Nives Kavurić-Kurtović, Irma Markulin, Marija Dragojlović, Svjetlana Salić-Mitrović, Vesna Perunović, Borjana Mrđa, Sara Lukas, Abigejl Lejn, Silija Hempton, Elizabet Prajs, Lora Alrdidž i druge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana