Неле Карајлић: Стварање “Солунске 28” трајало 25 година

Ратомир Мијановић
Неле Карајлић: Стварање “Солунске 28” трајало 25 година

Требиње - Писац и музичар Ненад Јанковић, познатији као Др Неле Карајлић, представио је у Требињу свој први роман “Солунска 28”, који говори о београдској кући у Солунској улици на Дорћолу, изграђеној крајем 19. вијека, која је дијелила судбину цијелог града и прошла све што се дешавало у 20. вијеку - ратове, промјене друштвених и система вриједности, начин размишљања.

Неле је појаснио да је мотивацију за роман нашао када је прије 26 година дошао у Београд са породицом и 250 марака у џепу, тражећи да изнајми стан, јер му је било јасно да ће неспоразум између народа у Сарајеву трајати дуже него што је ико претпостављао, те сазнао да је дијелом власник куће на Дорћолу у Солунској 28.

Тада је, додао је, сазнао и да су његови родитељи живјели прави “партизански живот”, гдје је било срамота рећи да нешто посједују од имовине.

- Стојећи испред те куће, обећао сам јој да ћу написати велики роман о њој, па макар пола тога и измислио. А и за то што је измишљено тешко је доказати да се није десило. Требало је 25 година да га коначно завршим - рекао је Неле.

Он је додао да је његов први роман врло мало аутобиографски и да у њему прави фикцију догађаја који нису далеко од истине.

Промоцију књиге у Требињу су организовале “Позитивне снаге Српске”, а према ријечима представника овог покрета Војислава Савића, увијек им је драго да дођу у Требиње јер је показало велики степен свијести о томе колико је култура важна.

Дан раније у позоришној сали Културног центра Требиње одиграна је представа “Корак у будућност”, ауторски пројекат Ненада Јанковића и књижевника Вулета Журића.

Надреално путовање у будућност - у драмској алегорији ауторског двојца, а у извођењу познатих глумачких имена Србије и Републике Српске - води преко прошлости и великана наше националне културе - Његоша, Дучића, Кочића, Нушића и Тесле - чија нам животна искуства и свевремени цитати, као својеврсни путокази на раскршћима историје, казују о искушењима и страдањима, побједама и слави нашег народа.

- Нема ништа важније од културе, лажу вас да је економија битнија. Не може да буде ни економије ако не постоји култура. Прво се један народ организује, направи свој културни модел, а онда направи напредак у економији. Прво је био Бетовен, а онда је дошао “Мерцедес”. Није могло бити супротно - каже један од аутора Др Неле Карајлић, додајући да је ова представа управо покушај да наш човјек схвати значај културе за општедруштвени развој, да се млади упознају, а старији подсјете да и наша култура има великане захваљујући којима у будућност можемо корачати подигнуте главе.

- Јер није питање ко је јачи и богатији - већ ко иза себе има дубље коријене. У посљедњих двадесет година ми од страха спуштамо главу. А како каже једна пјесма: Не можете да видите дугу уколико не подигнете главу. Кочић, Дучић, Андрић и други наши великани служе управо да ту главу подигнемо - казао Др Неле Карајлић.

Гостовање

Гостовање представе омогућила је организација “Позитивне снаге Српске”.

- Покушавамо да широм Републике Српске - од села до градова - промовишемо државотворну идеју културне, духовне и просвјетне обнове Републике Српске. Без културне, духовне и просвјетне обнове - ми немамо шта да тражимо: култура је крвоток једног народа и свугдје тамо гдје не дођу култура и други разни видови друштвеног активизма - ти крајеви и мјеста се гасе - истакао Далибор Рачић из “Позитивних снага Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана