Na koloniju u Bardaču stiže 16 akademskih slikara iz pet zemalja

D. J.
Na koloniju u Bardaču stiže 16 akademskih slikara iz pet zemalja

Srbac - Trideset peti saziv Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac” počinje 23. juna u prirodnom rezervatu Bardača i okupiće 16 akademskih slikara iz Francuske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske.

Tema ovogodišnje kolonije je “Nezaštićeno područje Bardača”, o čemu će na okruglom stolu govoriti aktivisti Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke.

Završno veče održaće se 1. jula u Trening centru Prirodno-matematičkog fakulteta u Bardači, kada će biti priređena izložba radova nastalih na ovogodišnjem sazivu kolonije.

Direktorica Centra za kulturu i sport Srbac Sandra Miholjčić rekla je da će svaki od slikara uraditi najmanje po tri umjetnička djela, a najvrednija od njih, po izboru Umjetničkog savjeta kolonije, ući će u fundus koji broji više od 600 slika.

- I ove godine biće organizovana škola slikanja za talentovane učenike osnovnih i srednjih škola, sa kojima će raditi jedan od akademskih slikara. Prijave za školu slikanja traju do 15. juna, a učesnicima će biti obezbijeđen likovni materijal za slikanje tehnikama akvarela, pastela, tempere, ulja i akrila na platnu, te ručak i osvježenje - rekla je Miholjčić.

- Po završetku kolonije planiraju se izložbe nastalih radova u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Trebinju, Višegradu, Laktašima, Gradišci, Beogradu i Novom Sadu - kazala je Miholjčić.

Stručni saradnik Centra za kulturu i sport Stevan Umljenović rekao je da će se i ove godine skrenuti pažnja na loše uslove u kojima se čuva 600 najvrednijih slika sa bardačke kolonije, što je dugogodišnji problem u ovoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana