На колонију у Бардачу стиже 16 академских сликара из пет земаља

На  колонију у Бардачу стиже 16 академских сликара из пет земаља 13.06.2018 16:01 | Д. Ј.

Србац - Тридесет пети сазив Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” почиње 23. јуна у природном резервату Бардача и окупиће 16 академских сликара из Француске, Србије, Црне Горе, Македоније и Републике Српске.

Тема овогодишње колоније је “Незаштићено подручје Бардача”, о чему ће на округлом столу говорити активисти Центра за заштиту животне средине из Бањалуке.

Завршно вече одржаће се 1. јула у Тренинг центру Природно-математичког факултета у Бардачи, када ће бити приређена изложба радова насталих на овогодишњем сазиву колоније.

Директорица Центра за културу и спорт Србац Сандра Михољчић рекла је да ће сваки од сликара урадити најмање по три умјетничка дјела, а највреднија од њих, по избору Умјетничког савјета колоније, ући ће у фундус који броји више од 600 слика.

- И ове године биће организована школа сликања за талентоване ученике основних и средњих школа, са којима ће радити један од академских сликара. Пријаве за школу сликања трају до 15. јуна, а учесницима ће бити обезбијеђен ликовни материјал за сликање техникама акварела, пастела, темпере, уља и акрила на платну, те ручак и освјежење - рекла је Михољчић.

- По завршетку колоније планирају се изложбе насталих радова у Бањалуци, Приједору, Добоју, Требињу, Вишеграду, Лакташима, Градишци, Београду и Новом Саду - казала је Михољчић.

Стручни сарадник Центра за културу и спорт Стеван Умљеновић рекао је да ће се и ове године скренути пажња на лоше услове у којима се чува 600 највреднијих слика са бардачке колоније, што је дугогодишњи проблем у овој установи.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица