Музика спојила Требиње и Столaц и два оркестра

Срна
Музика спојила Требиње и Столaц и два оркестра

Требиње - У Требињу је вечерас одржан заједнички концерт школског оркестра требињске Гимназије “Јован Дучић” и Градског оркестра из федералне општине Столац.

Први заједнички концерт два херцеговачка града подржала је Организација за европску безбједност и сарадњу /ОЕБС/, а иницијатива је потекла од неформалне групе грађана из Требиња под називом “Коалиција за борбу против предрасуда”.


Члан ове групе Славенко Вукасовић каже да је њихов циљ Требиње отворено за све креативце, те да је вечерас музика била мост који је повезао два оркестра и два града.

На репертоару је била инострана и домаћа поп и рок музика, а посебан изазов за младе музичаре из два града било је увјежбавање и заједнички гудачко-дувачки аранжмани пјесама, који су договарани телефонским путем.

“Сате и сате на телефонској линији смо проводили да бисмо договарали аранмжане - без могућности да чујемо како ће то звучати, а прије десетак дана су се ученици први пут срели и упознали. Након тога, имали смо само двије заједничке пробе, а вечерашњи концерт је наш трећи сусрет”, каже диригент оркестра требињске гимназије Перо Бокић.

Он истиче да је креативна сарадња два оркестра за дјецу из Требиња и Стоца изузетно искуство, јер су млади музичари увијек жељни нових сазнања.

“Мени је заиста било интересантно јер, нажалост, на нашим просторима немамо често прилику да чујемо тромбон, трубу, тубу или хорну”, истиче Бокић, додајући да је и оркестар требињских гимазијалаца већ прерастао оквире школског.

И из столачког градског оркестра, који је под диригентским вођством Звонка Кнежевића, опредијељени су за модернији програм у којем ће свирати музику за младе.

Препознатљив по лименој дувачкој секцији и са традицијом од близу девет деценија рада, оркестар из Стоца броји тридесетак углавном младих музичара.

“Послушали смо шта ради оркестар требињске гимназије, то нам се свидјело и прихватили смо позив. Довели смо девет наших музичара и они су ту вечерас да дају један нови жштихж овоме што гимазијалци свирају. Мислим да су се одлично снашли и да су и једни и други задовољни”, истиче Кнежевић.

Заједнички концерт биће ускоро приређен и у Стоцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана