“Музеј Старе Херцеговине” у Фочи: Отворена изложба Елизабет Хјуз-Јовановић

Р. Ђе.
“Музеј Старе Херцеговине” у Фочи: Отворена изложба Елизабет Хјуз-Јовановић

Фоча - Изложба умјетничких радова под називом “Приче из душе” ауторке Елизабет Хјуз-Јовановић, отворена је у галерији Музеја старе Херцеговине у Фочи. Пред публиком су се нашли радови који су мјешавина слика, цртежа и ручно рађене штампе, а повезује их истраживање унутрашњих емоција и начина на које оне могу бити визуелно приказане.

Према ауторкиним ријечима, “Приче из душе” су изложба, не само визуелне умјетности, него и алегоријских прича.

- Сваки рад је минијатурна позоришна сцена кроз коју се истражују унутрашња борба, друштвене фрустрације и лична размишљања. Надреалистичке композиције, реализам и народна умјетност се преплићу и стварају вињете које завирују у душу умјетника и посматрача - казала је Хјуз-Јовановић. Она је интернационална умјетница, православна је Американка из Масачусетса. Од прошле године живи и ствара у Фочи, усвајајући обичаје и начин живота. Своје радове излагала је у Њујорку, Пенсилванији, Колораду и Чикагу.

- Инспирацију црпим највише из народне умјетности Русије, Украјине, Србије, Турске. Моји радови су колаж разноразних мисли, а правац коме припадају могао би се назвати надреалистичким приступом народној умјетности. Доста времена проводим у етнографским музејима проучавајући дрвену резбарију, украсе и шаре на текстилу, народним ношњама и тканинама који носе доста емоција - рекла је Хјуз- Јовановић.

Изложба ће бити отворена до 13. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана