“Музеј Семберије” у Бијељини: Промовисане књиге Данила Чутурила

Глас Српске
“Музеј Семберије” у Бијељини: Промовисане књиге Данила Чутурила

Бијељина - У бијељинском “Музеју Семберије” представљене су двије књиге пјесама аутора Данила Чутурила, поријеклом из Тузле.

Српско просвјетно-културно друштво “Просвјета” из Бијељине објавило је двије књиге Данила Чутурила “Пјесме” и “Пјесме за дјецу”, које обухватају највећи дио заоставштине овог аутора који је поријеклом из Тузле.

-        Што се тиче књиге пјесама за дјецу, оне су углавном писане у духу поетике Јована Јовановића Змаја, у смислу поучности, јер је у то вријеме такав вид поезије његован - рекао је Цвијетин Ристановић, који је и уредник ових издања.

Ристановић је рекао да се у Чутуриловим пјесмама појавила теза да пјесма буде забавна и занимљива за дијете.

-        У његовим новијим пјесмама које су писане за дијете имамо лаганији лепршави тон који је прихватљив за дјечији узраст - казао је он.

Збирка пјесама за одрасле под називом “Пјесме” настала је под утицајем српске модерне.

-        Настала је под утицајем тадашњих великих пјесника као што је био Милан Ракић, Јован Дучић, Сима Пандуревић, Владислав Петковић Дис, али ипак у Чутуриловој поезији се највиша осјећа утицај земљака Алексе Шантића - казао је Ристановић.

Данило Чутурило је умро давне 1972. године, а највећи дио његове заоставштине до сада није публикован. Објављена је само једна његова књига са 28 пјесама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана