Младен Матовић за “Глас Српске”: И даље не знам да живим без музике

Миланка Митрић
Младен Матовић за “Глас Српске”: И даље не знам да живим без музике

Руковођење оваквом установом истовремено подразумијева и изузетно велику одговорност, те огроман труд и одрицање да би се остварили врхунски резултати. Међутим, када осјетите искрену подршку суграђана, те да то што радите има позитиван одјек у стручној и широј јавности, ништа вам није тешко и ништа вас не може зауставити да наставите истим темпом.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” музички педагог, композитор, хорски диригент, професор и директор Банског двора Културног центра Младен Матовић, који се осврнуо на рад у Банском двору, али и на будуће умјетничке планове и пројекте.

ГЛАС: Да ли бисте могли да подијелите утиске рада у Банском двору од момента преузимања дужности до данас? Колико је тешко носити се с тако одговорним послом?

МАТОВИЋ: Почетком априла ће се навршити пуне двије године откако сам на челу установе, а данас, кад се након вашег питања мало осврнем уназад и сагледам шта је све урађено у овом релативно кратком временском периоду, не могу да будем незадовољан. Бански двор је половином 2017. године започео са примјеном новог концепта рада који је донио бројне новине у програмском и организационом смислу. Два главна колосијека новог концепта рада подразумијевају повратак некадашњој пракси организовања висококвалитетних догађаја у властитој продукцији и континуиран рад на оживљавању и покретању нових простора за културне намјене у оквиру установе. Поред тога, у ове двије године покренута су и отворена два нова простора за културне намјене “Арт двориште” и “Арт тераса”, који су прилагођени за реализацију програмских садржаја на отвореном, а захваљујући којима је Бански двор био једна од ријетких установа културе која у посљедње двије сезоне није правила љетну паузу, већ је у овим просторима реализовала разноврстан и богат културни програм. Град Бањалука, са градоначелником Игором Радојичићем на челу, подржао је концепт рада, што је било од пресудног значаја да нови начин рада заживи.

ГЛАС: Шта Вам је најважније у послу којим се бавите?

МАТОВИЋ: Зависи да ли ме то питате као директора или умјетника. Мој хороскопски знак је такав да на првом мјесту увијек долазе одговорност и дисциплина, који су, уз компетенцију, по мени основни предуслови за успјех и резултат у било којој дјелатности.

ГЛАС: Да ли сте задовољни прихваћеношћу нових фестивала који су обиљежили прошлу годину?

МАТОВИЋ: Презадовољан. Максимална посјећеност свих програмских садржаја у оквиру Интернационалног музичког фестивала “Јесења соната” и фестивала џез музике “Интиме Јазз Фест” показала је да Бањалука и те како има публику жељну репрезентативних културних догађаја. Посебно смо поносни на чињеницу да је крајем године велики број портала, штампаних и електронских медија уврстио фестивале које смо покренули међу културне догађаје који су обиљежили 2018. годину.

ГЛАС: Да ли сте остварили до сада испланиране циљеве што се организације тиче?

МАТОВИЋ: Сваки неостварен, а испланиран циљ за мене значи потпуни неуспјех јер је то потврда да циљ није реално постављен. За сада све иде по плану и у току је реализација стратешко-програмских циљева предвиђених програмом рада за 2019. годину.

ГЛАС: Да ли можете посебно да издвојите неки догађај из године која је иза нас?

МАТОВИЋ: Веома је незахвално међу више од стотину догађаја неке од њих посебно издвојити, али ако баш морам, рецимо да су то концерт маестра Стефана Миленковића у завршници фестивала “Јесења соната” и организација велике изложбе “Прогон” Милоша Шобајића, једног од најзначајнијих српских сликара данашњице.

ГЛАС: Какве планове имате за будуће дане?

МАТОВИЋ: Организација квалитетних програмских садржаја остаје у фокусу установе и у 2019. години, током које Бански двор намјерава да покрене још један иновативан и “другачији” простор за реализацију културних садржаја - арт биоскоп. Адаптација и уређење простора подразумијевају покретање нове камерне сцене на првом спрату Банског двора и оживљавање још једне сцене за културне намјене. Простор арт биоскопа, са капацитетом од 50 мјеста, биће намијењен за пројекције умјетничких и документарних филмова.

ГЛАС: Да ли вам остаје времена за умјетнички рад и шта је тренутно актуелно на том плану?

МАТОВИЋ: Иако сам објективно физички заокупљен бројним обавезама у Банском двору, времена за умјетнички рад увијек мора бити јер је музика напросто нешто без чега не могу, не знам и не умијем. У току су припреме за учешће женског камерног хора “Бањалучанке” на реномираном хорском такмичењу “Воицес фор Пеаце”, које ће се у организацији Свјетске хорске асоцијације Интеркултур одржати почетком маја у Перуђи, у Италији. Паралелно с тим завршавам компоновање једног новог циклуса ауторских пјесама за дјецу, те компоновање новог дјела за женски хор “Вретено”.

ГЛАС: Што се тиче вањских реновирања објекта, да ли то тренутно иде по плану и шта нам можете рећи о самим радовима?

МАТОВИЋ: Већ сам неколико пута нагласио да је потпуна и темељна санација зграде Банског двора један  од основних предуслова да би установа заживјела у свом пуном капацитету. С тим у вези с великим задовољством смо примили вијест о донацији Владе Републике Српске у износу од два и по милиона КМ за санацију наше установе, те с великим нестрпљењем очекујемо завршетак започетих радова, у оквиру којих би у потпуности требало да буду санирани кров, фасада и столарија Банског двора. Искрено ме радује што је паралелно уз програмску обнову дошло и до грађевинске обнове објекта наше установе и веома смо захвални Влади Републике Српске на овој подршци. Све процедуре и послове у вези са санацијом зграде Банског двора у потпуности спроводи надлежно Одјељење за комуналне послове града Бањалуке.+

Престоница културе

ГЛАС: Какав посао Вас чека као новог члана тима за кандидатуру Бањалуке за европску престоницу културе?

МАТОВИЋ: Све нас у ЕПК тиму очекује захтјеван посао јер су се рокови за реализацију појединих етапа пројекта прилично примакли. Подијелили смо задатке и задужења и настојаћу да својим искуством, знањем и идејама максимално допринесем да се Бањалука и наш тим што успјешније представе на овом такмичењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана