Минут за културу опомена академске сликарке Нина Бабић за стање на умјетничкој сцени

А. М.
Минут за културу опомена академске сликарке Нина Бабић за стање на умјетничкој сцени

Бањалука - Да је умјетност један од најбољих начина да укаже на различите друштвене проблеме, по ко зна који пут, показаће академска сликарка из Бањалуке Нина Бабић перформансом "Минут за културу", који ће извести 23. априла од 11 до 16 часова.

Сам назив њеног перформанса довољно говори о томе шта ју је водило када је одлучила да изађе на улицу, пошаље поруку и суграђанима дијели своје цртеже.

- Рад се свакако односи на проблематику цјелокупног друштва у Републици Српској и БиХ, тренутни економски и социјални статус. Увиђамо да је култура најмање заступљена. Имајући тежњу за ширењем и развојем културне сцене, дајући акценат на само проширење постојећих и нових културних институција, заборављамо врло важан фактор, а то је да немамо изграђену културно едуковану популацију која би и сама ишла у те институције - истакла је Бабићева.

Људи у Републици Српској и БиХ, додаје сликарка,  немају културу самог одласка у институције јер немају додира у својој свакодневици с умјетношћу и прије свега усљед тешког материјалног и друштвеног статуса, умјетност и култура су им на посљедњем мјесту.

- Моја одлука је да свој опус изабраних цртежа, гдје се највише фокусирам на апстрактне цртеже, дијелим бесплатно како бих ширу популацију упознала са различитим изразима у умјетности. Једноставније речено, помало поетички, жељела бих да у једном радном дану  једног човјека, који тај дан извршава своје устаљене обавезе, прекинем и покажем му умјетност, па макар да на један минут тог радног дана он своје мисли усмјери ка умјетности. А, онда ми остаје нада да ће тај исти данас-сутра пожељети да оде у институције и упозна се са стваралаштвом - нагласила је Бабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана