Миљенко Јерговић перципирао из мушког угла

Данко Кузмановић
Миљенко Јерговић перципирао из мушког угла

Бањалука - Серијал ауторских вођења кроз изложбу “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран” у Музеју савремене умјетности Републике Српске почео је фантастичним дружењем с признатим писцем, колумнистом и новинаром Миљенком Јерговићем.

Директорица МСУРС Сарита Вујковић је казала да Миљенко Јерговић није случајно одабран да проведе публику кроз ову изложбу.

- Није нимало случајност да смо одлучили да ово специјално вођење, односно серијал “Из мушког угла”, на овој необичној женској изложби почнемо са Миљенком Јерговићем. Изложба “Перцепције”, која ће три мјесеца бити у Бањалуци, тачније до 27. маја, у свом фокусу има посебан пратећи програм у оквиру ког желимо да позовемо познате и необичне мушкарце да публику проведу кроз изложбу, да причају о радовима умјетница које су овдје изложене - казала је Вујковићева.

Миљенко Јерговић се одмах на почетку оградио од тога да ово вођење претвори у предавање које је својствено историчарима умјетности.

- Прво што морам рећи је да ја нисам историчар умјетности. То је битно да нагласим да не испадне да се лажно представљам. Нисам ни ликовни критичар, иако о ликовној умјетности повремено пишем о изложбама. О томе говорим као релативно квалификован писац - рекао је Јерговић.

Ова изложба је, како је рекао Јерговић, занимљива из много разлога.

- Ми се налазимо пред једном изложбом која је вишеструко занимљива. Занимљива је због тога што она представља један врло широк, а рекло би се и најшири, замисливи спектар ликовних техника, традиционалних и нетрадиционалних. Од штафелајног сликарства, преко скулптуре до фотографија - навео је Јерговић.

Јерговић је истакао да се на овој изложби ради о радовима мигранткиња што је битно одредило њихова дјела.

- С једне стране имамо британске умјетнице, е сад те британске умјетнице нису све редом Енглескиње, већина њих нису. То су заправо мигранткиње које су у Велику Британију “шљегле” са свих страна свијета. То је јако битан елемент за њихове идентитете и за њихово дјело. С друге стране, наше стране, такође имамо једну врло шарену екипу, чије шаренило је посљедица неких посве других околности, то је шаренило којем је посљедица Југославија, и времена у којем је термин “наше” значило нешто сасвим друго него што то значи данас, а поготово што значи данас већини оних који не мисле својом главом - објаснио је Јерговић.

Поред свих умјетница, Јерговић је издвојио једну која је специфична по томе што је поријеклом из Бањалуке.

- Поред ове двије групе умјетница, постоји и једна умјетница која сама по себи представља изузетак, и представља неку трећу групу. То је Маргарета Керн. Наиме, она је по свом данашњем стању  британска умјетница, међутим она је Бањалучанка и она је по својим интересима, темама, и по свом готово цјелокупном погледу на стварност и погледу на свијет, заправо та “наша” умјетница. Изложба се заправо и отвара с њом и њеним радовима - истакао је Јерговић.

О пројекту

Сарита Вујковић је још раније рекла да су на изложби изложени радови умјетница које су излагале на Венецијанском бијеналу и које су добиле Тарнерову награду.

- Пројекат “Перцепције” замишљен је као својеврсна платформа за креирање нове публике, која ће током трајања пројекта имати прилику да учествује у бројним разговорима, дискусијама, радионицама и пратећим програмима у којима је могуће сагледати женску умјетност из нове перспективе, упознати се са новим токовима феминистичке еманципације и савременим аспектима родних једнакости. У фокусу су жене, и то најзначајније британске умјетнице, жене које су излагале на Венецијанском бијеналу и жене које су добиле Тарнерову награду. Имали смо такође и велику част да у оквиру ове изложбе представимо дјела из наше колекције. У питању је 12 ауторки, које равноправно стоје са британским умјетницама. Ово је један велики пројекат у оквиру ког је учествовало пет земаља и на коме смо радили годину дана - рекла је Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана