Међународни фестивал глумца Заплет: Сви људи траже прихватање и припадање

Миланка Митрић
Међународни фестивал глумца Заплет: Сви људи траже прихватање и припадање

Бањалука - Процес осамостаљивања, попраћен превирањима и различитим емоцијама, социјалним интеракцијама, потрагом за припадањем и прихватањем основа су представе "Дони Дарк", коју је публика имала прилику да погледа у Градском позоришту "Јазавац".

Ова представа Театра "Комедија" из Скопља одиграна је друге вечери Међународног фестивала глумаца "Заплет", у оквиру такмичарског програма. Комад, који је режирао Роберт Ристов, настао је по мотивима неколико текстова америчких писаца.

Он је објаснио настанак представе, који је дјелимично био подстакнут немилим догађајем у једном македонском мјесту. Истакао је важност интегрисања особа с било каквом врстом хендикепа у друштво.

- Мислим да је потребно да имамо овакву тему у позоришту. То је потврдио догађај који се недавно десио у Македонији, у једном мјесту гдје је почела изградња центра за лица са посебним потребама. Цијело село је стало на ноге и почело да штрајкује, јер неће да имају људе са хендикепом у њиховом окружењу. Мислили су да такви људи могу да их заразе и да ће почети да рађају такве људе - рекао је Ристов.

Проблем је, како је нагласио, у постојању предрасуда код заиста великог броја људи.

-  Ми живимо у свијету људи који имају предрасуде. Надам се да је код вас боље, али будући да нам је сличан менталитет, мислим да и код вас има таквих људи којима треба изблиза да покажемо какви су ови људи, какве проблеме имају, са чим се сусрећу. Мислим да су ове теме веома интересантне и неопходне - казао је Ристов.

Главну улогу у представи "Дони Дарк" играо је млади глумац Даријан Петров. Он је објаснио како се посебно припремао за улогу слијепог човјека и учио како треба да се понаша. Добио је помоћ при стварању психолошког профила, те слушао о различитим фрустрацијама и проблемима од људи у центру за слијепе у Скопљу.

Глумица Мирјана Попова-Ристов, која је проглашена глумицом вечери по избору публике, изразила је своје задовољство због гостовања ове представе у Градском позоришту "Јазавац", те објаснила значај овакве теме.

- Ова представа ми је једна од дражих Театра "Комедија", не само зато што је ријеч о социјалној теми, већ зато што има процес испољавања емоција, смијеха и љубави. Улога ми је посебно драга, Даријан је одличан партнер, режија је одлична. Све има неку постојаност емоције - навела је Попова-Ристов.

Глумац Сашо Ристовски, који је директор Театра "Комедија", навео је да је "Дони Дарк", представа којом је Роберт Ристов магистрирао, заиста значајна и посебна. Објаснио је да Театар "Комедија" константно покушава да створи услове за све гледаоце који пожеле да гледају представу, те су тако комади често титловани и попраћени музиком, која је ту да створи бољу и интензивнију атмосферу.

- Ова представа је специфична. Емоције су различите. Ми пролазимо кроз публику и кад видите људе у колицима, са штапом, то је емоција која не може да се опише. За мене је то нешто предивно. Играо сам у пуно представа, снимао сам серије, али ово је специфично, ово је част - нагласио је Ристовски.

Поред поменутих глумаца у представи су глумили и Магдалена Ризова-Черних и Дејан Цветковски. За сценографију је била задужена Инес Петрова-Бошкоска, за костимографију Елена Лука, а за музику Гаро Тавитјан.

Данас на програму

"Црна кутија"

Београдско драмско позориште

20 часова

Улоге: Иван Зарић, Љубинка Кларић,

Петар Бенчина, Наташа Марковић,

Немања Оливерић, Ивана Николић и

Милош Тимотијевић

Разговор са глумцем

Вук Костић

22.30 часова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана