Љубавна прича пуна обрта и апсурда

Данко Кузмановић
Љубавна прича пуна обрта и апсурда

Бањалука - Прољеће је увелико почело и емоције се на све стране распламсавају. Смијање је увијек добар додатак свему, а позориште добро мјесто за тражење смијеха.

 

 

 

Тако је било и на извођењу представе “До посљедњег даха” Удружења “Цврчак” на великој сцени Народног позоришта Републике Српске. Публика је пронашла смијех и глумце и представу наградила пуном салом и снажним аплаузима.

Комад је занимљива, једноипочасовна прича о љубави, пуна обрта и апсурда. Радња није црнохуморна и мрачна, већ духовита, с циљем да насмије публику свакодневним ситуацијама. У овом случају за то је била заслужна прича о младој жени, незадовољној  браком, која се због тога уплиће у паралелну љубавну везу. Убрзо покушава да се извуче из тог троугла на врло неочекиван начин и тада почиње трилер.

Представу је режирао Жељко Стјепановић по тексту Алда Николаја, а глумили су Ања Илић, Велимир Бланић и Жељко Еркић.

Колико је тешко у данашње вријеме насмијати публику и направити квалитетну комедију на сцени, испричао је глумац Велимир Бланић.

- Ако ћемо се сложити да је била добра комедија, морам рећи да иза тога стоји један мукотрпан рад, јер насмијати данас човјека, у данашње вријеме је много теже него што је то било прије неколико десетина година када се живјело доста лагодније и љепше и лакше. Процес рада је протекао добро, јер смо као екипа били добри. Слушали смо се, поштовали смо се, није било никаквих проблема у самом процесу, што је предуслов за једну добру комедију - казао је Бланић.

Бланић је рекао да сваку представу коју ради поставља од нуле.

- Партнери се морају добро слушати, пратити на сцени, испоштовати договор који су имали кроз пробе, а што се самог процеса тиче, ја сваку представу коју радим поставим од нуле, као да ништа до тада нисам радио. Онда полако радим и пазим да ми нешто не промакне. Некада се нешто лако отме, поготово у комедији. Кад публика награди аплаузом неко мјесто које ми нисмо “планирали” да ће бити награђено, онда се лако може десити и да глумац, ако није концентрисан, искочи из радње - рекао је Бланић.

Редитељ је, како је рекао Бланић, знао тачно шта жели да постигне овим комадом. 

- Жељко Стјепановић је добро упознат с овим текстом јер је прије неколико година сам играо и режирао овај комад. Он је тачно знао шта хоће. Ми смо му као нека нова екипа, с којом до сада није радио на овакав начин, дали један нови вјетар у леђа и сам је признао да смо током процеса обојили представу много другачије од његове првобитне идеје, што значи да је у квалитету нарасло. Наравно, представа ће још расти. Ово је тек први сусрет ове представе са публиком - објаснио је Бланић.

Глумац Жељко Еркић је рекао да је у данашње вријеме тешко наћи одговарајући текст, поготово у комедији. 

- Најбитније је да људи препознају труд. Није тешко насмијати људе, оно што је теже у нашем послу је наћи прави текст - бар што се тиче комедије. Текст који је већ тако написан да описује комичне ситуације, и самим тим и ликове који су тако описани у тим ситуацијама. Људи се смију јер се препознају у тим ситуацијама. То је мало теже када су у питању модернији текстови - навео је Еркић.

Реприза ове представе заказана је за 17. април.

Измјене текста

 

Еркић је казао да се трудио да свој лик одигра тако да све вријеме изгледа двосмислено.

- Било је малих интервенција на тексту с моје стране. Помислио сам да је ова представа доста пута извођена и овдје и у околини, па сам предложио редитељу да мој лик буде мало двосмислен, јер су и све моје сцене некако двосмислене, поготово у сценама са Бруном. Онда сам предложио да мало подвучемо то због чега је занемарио своју жену. Има новца, имао је и љубавне афере, али можда му је било досадно, и ја сам га на крају тако одиграо да се може помислити да је овај мој лик бисексуалац - испричао је Еркић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана