Ликовни омаж српском војнику у Фочи

Срна
Ликовни омаж српском војнику у Фочи

Фоча - У Музеју Старе Херцеговине у Фочи отворена је изложба слика и цртежа "Вијек од краја Великог рата" академске сликарке из Рогатице Данијеле Новаковић.

На 14 акрилика на платну, акварела, пастела и цртежа угљеном приказани су ликови српских ратника, борбе на фронту, народ у збјегу, улазак српске војске у Рогатицу, опијело у Добруну, портрети Гаврила Принципа и заборављене српске хероине Вишње Мосић из Вишеграда.

На отварању изложбе Новаковићева је напоменула да су дјела настала на основу познатих фотографија и друге музејске грађе, те да је на овај начин жељела да обиљежи вијек од завршетка Првог свјетског рата.

- Мотиви фотографија које сам изабрала претежно су са нашег краја од Добруна до Романије и Гласинца. Портретом хероине Вишње, која је прошла голготу "младобосанаца" након сарајевског атентата, жељела сам да укажем и на улогу и мјесто жене у рату - казала је Новаковићева.

Слике и цртежи одишу посебном емоцијом, а Новаковићева наводи да је за њу било веома потресно сликати велико српско страдање.

- Све сам то морала у себи да проживим и урадила сам онолико колико сам могла емоционално да се изразим - рекла је ауторка.

Фочански сликар Радмил Ковачевић истакао је на отварању изложбе да је Новаковићева изразила доста експресије, својих осјећања и немира.

- Слике причају о потресним догађајима из Великог рата и изражавају их ликовним језиком увјерљивије него фотографија - нагласио је Ковачевић.

Изложба "Вијек од краја Великог рата" биће отворена 20 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана