“Lasta” okuplja deset umjetnika

Danko Kuzmanović
“Lasta” okuplja deset umjetnika

Banjaluka - Svečano otvaranje izložbe slika Dvanaestog saziva tradicionalne likovne kolonije “Lasta 2017” kojom će, ujedno, biti ozvaničen i početak Trinaestog saziva likovne kolonije “Lasta 2018” je u četvrtak, 23. avgusta, sa početkom u 20 časova u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši.

Posjetioci će imati priliku da uživaju u različitostima prikazanim u 30 radova nastalih na prošlogodišnjoj koloniji. Laktaška likovna kolonija nikada nije bila tematski uslovljena, pa tako neće biti ni ove godine.   Umjetnici će stvarati po slobodnom izboru, i sopstvenom nahođenju, odnosno djela će nastajati u zavisnosti od njihove trenutne inspiracije i osjećanja stvari.

Na likovnoj koloniji “Lasta 2017”, koja je trajala od 18. do 25. avgusta, učestvovalo je 13 umjetnika iz Srbije i Republike Srpske a to su Miloš Vujić, Davor Grabovac, David Dronjak, Nikolina Peslać, Jagoda Šestić, Dragana Karanović, Branka Janković Knežević, Slobodan Knežević, Lazar Marković, Milan Matavulj, Boris Eremić, Milovan Čikić i Milorad - Maza Vicanović. Njihove radove ćete moći vidjeti na izložbi. 

Na likovnoj koloniji “Lasta 2018”, koja će trajati u periodu od 23. do 30. avgusta, učestvovaće, nešto manje nego prošle godine,  10 umjetnika iz Srbije i Republike Srpske a to će biti Biljana Vuković, Vesna Marković, Maja Dodig, Ognjen Tepavčević, Miloš Vučen, Emilija Boroja, Dejan Kovačević, Snježana Domazet i Tanja Pikula.

Selektor ovogodišnje kolonije je istaknuta istoričarka umjetnosti, gospođa Vidosava Grandić, koja je, za ovu izložbu istakla kako “Pejzaž kao inspirativni podsticaj, a koji je tematski najbrojniji na radovima nastalim u ovom sazivu, obeležava pre svega, divergentnost u transpoziciji motiva. Prenošenje viđenog, kreće se u rasponu od realnog do ekspresivnog, od geometrijskog do apstrakcije ili panoramskog doživljaja”.

Organizator, “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši će i ove godine, uz jedno lijepo druženje, obogatiti svoj fundus kvalitetnim umjetničkim djelima raznovrsnih stilova te će na taj način omogućiti publici da uživa u različitostima koje se na kraju spoje u jednu cjelinu zvanu umjetnost.

Počeci likovne kolonije

Likovna kolonija “Lasta” počela je da radi 2006. godine u Slatini, sa humanim predznakom, jer je osnovana u organizaciji paraplegičara. Od 2008. godine organizaciju ove kolonije preuzeo je Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana