Кроз “Перцепције” с Миљенком Јерговићем

М. М.
Кроз “Перцепције” с Миљенком Јерговићем

Бањалука - Серијал ауторских вођења кроз изложбу “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран” почеће у петак у Музеју савремене умјетности Републике Српске дружењем с признатим писцем, колумнистом и новинаром Миљенком Јерговићем.

- Иако неко ко се бави писањем романа, прича, пјесама и есеја који су тематски везани за земље бивше Југославије, Јерговић је и страствени је читалац, те неуморно представља, дискутује и разоткрива књижевност и умјетност из разних земаља и култура, и пише о томе.

Познат по свом оштром перу, Миљенко Јерговић ће се овај пут пронаћи у нешто другачијој улози и публици представити свој, мушки угао посматрања изложбе “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран” на којој доминира женска поетика - навели су из Музеја савремене умјетности РС.

Изложба у Бањалуци названа је по дјелу једине умјетнице у колекцији Музеја савремене умјетности РС Сандре Дукић. Кустос изложбе Лана Пилиповић је изложбу подијелила у четири сегмента, и то: “Рефлексија”, “Изложеност”, “Родна тијела” и “Дух”.

- “Перцепције” указују на паралелне умјетничке праксе из различитих географских, друштвених, културолошких и економских контекста у којима умјетнице живе и раде. Показало се да су женске теме с различитих географских подручја идентичне, тј. да се увијек ради о преиспитивању идентитета, интимности, сјећања, о свакодневном искуству, друштвеним стереотипима, сексуалности или слободи. Коришћење властитог тијела као умјетничког медија свуда је подједнако присутно. Евидентну разлику представљају углови посматрања и другачији ставови, условљени поменутим контекстима - наведено је о недавно отвореној изложби.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана