Клуб младих умјетника у служби очувања културе у дијаспори

Данко Кузмановић
Клуб младих умјетника у служби очувања културе у дијаспори

Беч - Дан послије Видовдана у Бечу је одржано пето, јубиларно “Вече младих писаца” Просвјетиног “Клуба младих уметника”. Боемски амбијент бечке “Кафанице”, гдје је догађај одржан, могао се похвалити како љепотом пјесничких стихова тако и младошћу публике, односно бројношћу љубитеља умјетности.

“Клуб младих уметника”, који успјешно воде професор Весна Шпирић и инжењер Урош Уљаревић, представља дио СПКД “Просвјета” и основан је с циљем окупљања младих креативних стваралаца различитих умјетничких бранши - писаца, сликара и глумаца, који живе, раде и студирају у Бечу. Клуб кроз реализацију различитих пројеката из области умјетности и културе има и важан циљ очувања и промоције српске културе и традиције.

- Слоган ове јубиларне вечери је био “Сан летње ноћи” и мислим да смо у потпуности оправдали назив догађаја, јер је било толико магично да се свима чинило као да сањају. Позивам све младе људе који се баве уметношћу да нам се придруже и помогну клубу да расте и развија се - рекла је професор Весна Шпирић, организатор и млади писац.

Публика је уживала у ријечима младих аутора о љепоти, љубави, тренуцима у вјечности и бесмислу, о носталгији и сновима и свему што се може пренијети кроз ријеч. Гитариста Ведран Гаврић је сваког извођача пратио креативним инструменталним импровизацијама на гитари и тако дао још љепшу ноту већ квалитетној поезији. Други учесници су изабрали да публици изнесу нека од најљепших дјела домаће и свјетске књижевности, попут пјесама “Не дај се, Инес” Арсена Дедића и “Тренуци” Х. Л. Борхеса.

- Сматрам да су вечери младих писаца добра прилика да се млади људи са простора бивше Југославије упознају, зближе и размијене осјећања и идеје. Веома ми је драго што су стекле оволику популарност и континуирано се одржавају. Честитам и захваљујем Весни и Урошу на уложеном труду и одличној организацији - казао је Никола Прерад, студент права из Бањалуке, који до сада није пропустио ниједно пјесничко окупљање клуба.

Вече је уљепшао и кратак наступ Татјане Радисављевић, студенткиње из Србије и младе пјевачице, а за све присутне су већ традиционално била припремљена многобројна изненађења, попут цитата познатих аутора које је добио сваки посјетилац.

На крају извођачког дијела програма публику је пјесмама обрадовала и пјевачица и докторанд фармације, Катарина Ковачевић, побједница српског серијала “Ја имам таленат”. Специјално изненађење је била и сјајна пјевачица Ајсел Кулузаде из Азербејџана, која се такође представила са неколико познатих нумера, али и Предраг Врцељи и Јаков Божовић, који су својим пјевачким способностима уљепшали вече.

  • Веома сам поносан на наш мали јубилеј. За само годину и по рада позиционирали смо се на културној сцени Беча и српске дијаспоре. Наше књижевно вече је изузетан доживљај - снажне емоције испољене кроз стихове пред публиком у пријатној, интимној атмосфери формирају заиста специфичну енергију - поручује организатор Урош Уљаревић, млади писац и инжењер електротехнике.

О “Клубу младих уметника”

- Много младих са наших простора придаје важност култури и традицији своје земље када дође у Беч. Они се укључују у рад разних организација и манифестација које акценат стављају на очување језика, а очување културног наслеђа је и наша мисија, односно мисија нашег “Клуба младих уметника”. Циљ клуба, који је основан у саставу СКПД “Просвјета” из Беча, јесте очување и представљање српског културног стваралаштва, али и подстицање креативности код младих и талентованих људи и давање подршке њиховом даљем усавршавању - рекла је Весна Шпирић, професор енглеског језика, члан Управног одбора СКПД “Просвјета” Беч, оснивач “Клуба младих уметника” и организатор манифестације “Вече младих писаца”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана