Изложба Хелге Парис у МСУ РС: Хроника свакодневног живота Источне Њемачке

Миланка Митрић
Изложба Хелге Парис у МСУ РС: Хроника свакодневног живота Источне Њемачке

Бањалука - Хелга Парис је умјетница која се читав живот бавила фотографијом и позната је ауторка бројних фотографија свакодневног живота Источне Њемачке.

Поставка “Хелга Парис: Фотографије” биће отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске у четвртак у 19 часова. Ова њемачка умјетница приређује изложбу поводом Дана европског културног насљеђа, а поставка коју ће бањалучка публика имати прилику да види је дио њене турнеје по југоисточној Европи. Изложба у Бањалуци је четврта у низу. Након отварања изложбе планирано је стручно тумачење и вођење кроз фотографије које ће обавити Харф Цимерман. Он је умјетник, фотограф и пријатељ Хелге Парис.

Призната њемачка умјетница Хелга Парис рођена је 1938. године у Њемачкој. Током своје вишедеценијске каријере свијету је представила више од 20 самосталних и десетине групних изложби. Њен рад донио јој је признату и цијењену позицију у историји њемачке фотографије. Од 1966. године ова умјетница живи у берлинском округу Прензлауер Берг и више од тридесет година је хроничар послијератног периода. На својим фотографијама истражује меланхоличност и поетику Источног Берлина.

- Дјело Хелге Парис у њемачкој фотографији заузима значајну улогу. У серијама фотографија деценијама је откривала промјенљиву слику њемачке историје, која обухвата више од 30 година. Хелга Парис једнако строгим, као и њежним погледом извјештава о животу у држави која је 1949. године настала као посљедица Другог свјетског рата, као држава радника и сељака која је постојала источно од фронта хладног рата до 1989. године - навела је Инка Шубе у предговору каталога изложбе “Хелга Парис: Фотографије”.

Обични тренуци свакодневног живота попут баналних тренутака самоће и заједништва, држања, погледа, гестикулације, покрета, површинске структуре и просторије, који извјештавају како о околностима, причама, тако и искуствима људи и ствари, јесу основни мотиви које она приказује на својим фотографијама. Битни сегменти, који могу да се открију у њеном раду, односе се и на начин опхођења према тим околностима. Захваљујући њеној способности фотографисања запуштених улица и оронулих кућа, са истим саосјећањем и строгоћом као и фотографисања гостију кафана и дјеце која се играју, Парис свему даје посебно достојанство.

Сарадња

Изложба је организована у сарадњи са Гете институтом Босне и Херцеговине и Институтом за иностране послове Њемачке. Музеј савремене умјетности РС до сада је остварио неколико успјешних пројеката с поменутим институцијама, од којих се посебно издваја изложба Сигмара Полкеа из 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана