Ивана Дупљанин графитном оловком оживљава портрете

Срна
Ивана Дупљанин графитном оловком оживљава портрете

Источно Ново Сарајево - Студент прве године Електротехничког факултета у Источном Сарајеву деветнаестогодишња Ивана Дупљанин од малих ногу црта графитном оловком, а у наредном периоду планира да организује изложбу радова.

Ова млада талентована дјевојка, која је одрасла на Хан Пијеску, од 2011. године живи у Источном Сарајеву гдје и студира.

Дупљанинова каже за Срну да је као сасвим мала дјевојчица вољела боје и цртање, а да је таленат почео да долази до изражаја тек у седмом и осмом разреду основне школе.

“Жељела сам да обрадујем драгу особу, па сам урадила њен портрет графитном оловком. Тако су почели моји радови као поклон драгим особама”, истиче Дупљанинова и додаје да је за један портрет потребно неколико дана.

Она наводи да се није опредијелила да упише Ликовну академију, иако је то била њена жеља, јер су је родитељи савјетовали да упише нешто што ће јој омогућити лашке запослење.

“Штета што се умјетност код нас довољно не цијени, али треба имати на уму да никад није касно да човјек живи свој сан”, истиче Дупљанинова.

Осим цртања графитном оловком, слика и уљем на платну, али како каже ријетко, јер то захтијева много времена.

“Радови на платну су у стилу надреализма. Као мотив обично су вукови, јер представљају јак, неспутан карактер, потребу за слободом, непокорност, непоколебљивост и супериорну интелигенцију. Он је опасна, али и племенита животиња, истовремено пријатељ-звијер, онај ко нас прогони, али и ко нам пружа заштиту. Много контрадикторности на једном мјесту”, појаснила је Дупљанинова.

Она истиче да воли да слика и када пролази кроз тежак период, те да је једна од порука њених радова да се дух бори чак и када тијело клоне.

Ивана Дупљанин радове објављује на “Фејсбук” страници, а заинтересовани могу да се додатно информишу и путем мејла [email protected].

Осим сликања, она воли све што има везе са умјетношћу, тако да иде на часове аргентинског танга, а до недавно је ишла и на фолклор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана