Годишњу награду дијеле Костић и Јовић

Данко Кузмановић
Годишњу награду дијеле Костић и Јовић

Бањалука - Годишња награда Удружења књижевника Републике Српске, за књигу објављену у 2018. години, додијељена је равноправно двјема књигама пјесама, и то Слободану Јовићу за “Страх од савршенства” и Зорану Костићу за књигу “Пулсквамперфекта”.

Жири Годишње награде Удружења књижевника Републике Српске за 2018. годину, радио је у саставу Сања Мацура, Јованка Стојчиновић Николић и Стеван Тонтић (предсједник). Након што су издвојили седам књига у ширем избору, жири је једногласно донио одлуку да ова два наслова, будући да су једнако квалитетна, подијеле Годишњу награду.

Како је рекао предсједник жирија Стеван Тонтић, Слободан Јовић је веома даровит пјесник млађе генерације.

- Слободан Јовић објавио је, паралелно с награђеном, и поетску збирку “Поднебље” а прије њих три пјесничке књиге. Ријеч је о млађем, изузетно даровитом пјеснику који је у књизи “Страх од савршенства” остварио ријетко виђен склад између тематско-садржинских и формално-језичких аспеката пјесништва. Довео је до срећног и упечатљивог израза конкретне слике изопачене стварности у којој, попут лирског субјекта ове поезије, и ми живимо, и визије човјечнијег свијета о којем сањамо - казао је Тонтић.

Комплетан жири је сагласан да је српска поезија добила значајно појачање.

- Стихови сличне љепоте и снаге расијани су уздуж и попријеко ове збирке, која Јовића представља као једног од понајбољих пјесника своје генерације, не само у РС, већ на цијелом простору српског језика. Чланови жирија са задовољством констатују да је савремена српска поезија са Слободаном Јовићем добила лијепо и драгоцјено појачање -  стоји у саопштењу жирија.

Када је ријеч о Зорану Костићу, Тонтић је казао да он одавно испитује историјска збивања и све што се односи на српски народ.

- Зоран Костић је истакнути српски пјесник, који је значајне домете у поезији остварио у већем броју својих дјела, почев од првенца “Првине” па до нове књиге необичног наслова “Пулсквамперфекта”. Костић није случајно плус преокренуо у пулс - он одавно испитује пулс времена и историјских збивања, нарочито оних која се односе на српски народ. Тако он, почев од Косовског боја, предано тематизује многе преломне догађаје из националне историје и традиције, опјева личности појединих светитеља, као што су Свети Сава и свети мученик Вукашин, мјеста великих српских страдања као што је Јасеновац, злосрећну судбину самог српског језика - рекао је Тонтић.

Костић, како је рекао жири, из својих стихова не испушта духовну вертикалу.  

- Пјевајући Зоран Костић има у виду ту духовну вертикалу, она се осјећа у многим стиховима ове опсежне збирке од стотину пјесама, у коју је пренесено и тридесетак пјесама објављених у претходним књигама. Ако бисмо замјерили на толиком уносу раније објављених пјесама, збирка је, у својој тематској цјеловитости и комплексности, ипак ново дјело, недавно награђено и “Змајевом наградом” Матице српске - пише у саопштењу жирија.

Уручење награда ће се одржати 6. априла на скупштини Удружења књижевника Републике Српске.

Шири избор

У ширем избору су се нашла још и књиге “Ново житије Стефаново” Горана Шауле, “Свети Штап” Живка Вујића, “Пут у недоглед” Љиљане Лукић, као и двије пјесничке књиге - “Песме са перонске карте” Боре Капетановића и “Упознај своје зидове” Михајла Орловића. На конкурсу су могли да учествују искључиво чланови Удружења књижевника Републике Српске за награду која се додјељује за прва издања књига у области поезије, прозе, драме, есејистике, књижевне критике и науке о књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана