Глумац Жељко Еркић у сусрет премијери у Јазавцу: Упознај мог тату кроз забуну и смијех

Данко Кузмановић
Глумац Жељко Еркић у сусрет премијери у Јазавцу: Упознај мог тату кроз забуну и смијех

Бањалука - Премијера представе "Упознај мог тату", по тексту Алана Ејкборна и у режији Горана Дамјанца, биће изведена у уторак увече у 20 часова у Градском позоришту "Јазавац".

Комад је дипломски рад студента продукције на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, а улоге у представи остварили су Наташа Иванчевић, Жељко Еркић, Смиљана Маринковић и Бојан Колопић. Композитор је Драган Марковић, а графички дизајн урадила је Нина Нинковић. У сусрет премијери разговарали смо са глумцем Жељком Еркићем.

Пред публиком ће се, прича Еркић, наћи енглеска комедија ситуације из шездесетих година прошлог вијека, која је по основи комедија забуне.

- Мислим да ће публика уживати, добро се провести и опустити. Ово је лагана представа са четири актера, дешава се у једном дану и мислим да ћемо увјерљиво представити људе који се нађу у збуњујућој и за њих непланираној, комичној ситуацији - казао је Еркић.

На сцени ће својим глумачким креацијама оживјети ожењеног, добростојећег мушкарца, Енглеза, коме је живот са његовом женом ушао у колотечину.

- Онда је он ушао у авантуру са млађом женом, која ради у његовој фирми. Међутим, она нађе млађег типа, па долази код њега да му то саопшти и ту настаје забуна - не открива превише Еркић и истиче да је порука ове представе најпростије речена старом изреком "У лажи су кратке ноге".

Будући де ће се овај пут на сцени са својим искуснијим колегама наћи и млађа гарда, Еркић је на питање да ли глумци који су на почетку каријере, послије завршене Академије, имају простора да се представе публици, одговорио да је био један период када млади драмски умјетници нису добијали велике прилике, али да се то и те како мијења. Добар примјер је и Градско позориште "Јазавац", које и даље наставља да промовише младе позоришне ствараоце и да им даје простор и шансу да свој рад покажу на нашој сцени.

- Имамо прилику да чак и студенте с Академије гледамо у неким остварењима, а било је оних млађих колега који су имали велике задатке у неком претходном периоду. Наравно, они ће да кажу да то може и више и боље, али морам рећи да то такође у великој мјери зависи и од њих самих. Још на студијама морају напорно да раде, да се труде, да буду примијећени и на крају се рад исплати и буде награђен - истиче Еркић и подсјећа да је прва реприза овог комада заказана за 22. мај у 20 часова.

Ријеч редитеља

 - "Упознај мог тату" или "Како се узме" Алана Ејкборна био је дуго година хит лондонског Вест Енда. Већ на први сусрет с овом комедијом ситуације схватате и зашто: овај савремени водвиљ је толико непредвидив, са толико вјешто конструисаних драмских ситуација да се потреба гледаоца да одреагује смијехом на нови обрт мијеша с огромном нестрпљивошћу да се сазна одговор на питање - шта ће даље да се деси? Сваки покушај да наговијестим о чему се ради у овој интригантној комедији доводи ме у незгодну ситуацију да гледаоцу откријем превише, али као и у сваком добром водвиљу, има ту прељубе, љубоморе и много, много забуне. У раду с одабраним глумачким ансамблом потрудили смо се да досљедно исциједимо сок комедије из овог комада, трудећи се ипак да атмосферу енглеског цоунрџсидеа убацимо у коју брзину више - рекао је Дамјанац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана