“Glasov” Sajam knjige: Čitaoci tražili Selimovića i Kinga

Milanka Mitrić
“Glasov” Sajam knjige: Čitaoci tražili Selimovića i Kinga

Banjaluka - Odlazak na Sajam knjige je vazda poseban doživljaj. Traganje za novim mirisnim stranicama, skrivenim u koricama knjige, mnogim ljubiteljima pisane riječi je svojevrstan praznik. “Glasovim” Sajmom knjige tokom prva dva dana prošetali su mnogi posjetioci s namjerom da za sebe pronađu nove mirisne stranice željenih knjiga.

Ove godine izdavači su pripremili bogatu ponudu, učinili da štandovi izgledaju dobro i privlačno publici koja odluči da posjeti ovaj praznik knjige. Na većini štandova mogu se vidjeti već dobro poznati naslovi domaće i svjetske književnosti. Klasici, filozofija, psihologija, udžbenici i knjige za najmlađe, samo su dio djela koja brojni ljubitelji knjige mogu da pronađu na štandovima u dvorani “Borik”. Prodavci su susretljivi, ljubazni i trude se da daju što više informacija o djelima, ali i o cijenama. Da bi kupci lakše došli do željenih naslova po povoljnijim cijenama, posebnim bojama su istaknuta različita sniženja na svakom štandu. I ove godine kupci mogu da pronađu knjige na sniženju koje se kreće između 10 i 40 odsto. Pored brojnih novih izdanja, prisutna su i ona nešto starija, za sve ljubitelje antikvarnih knjiga. Takve knjige se mogu pronaći i na štandu Antikvarnice “Ramajana”.

Prolazeći između redova knjiga kroz dvoranu “Borik” i osvrćući se na pregršt šarenih korica, svaki čitalac će naći nešto za sebe.

Ako je suditi po riječima izdavača, oni se nadaju da će ovogodišnji sajam biti zaista posjećen, a prilično su zadovoljni početkom i odzivom publike. Naravno, svi čekaju vikend, kada će čitaoci i kupci imati više vremena za šetnju među knjigama.

Kada je riječ o potražnji, uvijek su traženi klasici, ali i nešto komercijalniji naslovi.

- Tek je početak. Nadamo se da će biti bolje. Od traženih naslova može se izdvojiti Stiven King, knjige psihologije i Selimović - rekli su na štandu “Vulkana”.

Na ovom štandu mogu se naći dobro poznata djela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Umberta Eka, Čarlsa Dikensa, Irvinga Stouna, Džejn Ostin, sestara Bronte i brojna druga.

Na štandu “Lagune” za sve čitaoce su pripremljeni brojni naslovi, među kojima su djela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Borislava Pekića, Dušana Kovačevića, ali i Frederika Bakmana, Nikolasa Sparksa, Džona Apdajka i drugih autora. Naravno, sve zavisi od potražnje i želje kupaca. Oni se nadaju da će svako pronaći nešto za sebe.

- Posle otvaranja je došlo mnogo ljudi. Očekujemo da će veća posećenost biti za vikend - kazali su na štandu “Lagune”.

Za svakoga ko traži poznate klasike, u poznatom izdanju “Novosti”, i ove godine pripremili su odličnu ponudu na svom štandu.

- Juče je posećenost bila slabija. Tek smo otvorili, prvi dan je prošao, pa verovatno ljudi nisu još čuli. Evo, danas je već bolje - objasnili su na štandu “Novosti”.

Pored mnogobrojnih izdanja i djela koje čitaoci mogu da pronađu na sajmu, za sve posjetioce su priređene i različite književne promocije. Književnik Ranko Pavlović juče je promovisao knjigu za djecu “Neispričana bajka” za koju je ove godine dobio nagradu “Sovica”. Čedomir Ljubičić je publici predstavio djelo “Sjaj južnog krsta” za koje je ove godine osvojio treće mjesto na konkursu za nagradu “Zlatna sova”.  U Banskom dvoru Kulturnom centru promovisana je knjiga “Govori li ko engleski” Dragana Tepavčevića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Zlatna sova”.

Danas na programu

U dvorani “Borik” danas u 13 časova biće predstavljena knjiga “Sutjeska, monografija”, autora Đorđa Vukovića i Dejana Pavlovića. U vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra svečano će biti otvoreni treći Međunarodni književni susreti. Na ovogodišnjim književnim susretima učestvuju pisci iz Republike Srpske, Srbije, Bjelorusije, Francuske, Crne Gore, Grčke, Makedonije, Slovenije, Slovačke, Njemačke, Obale Slonovače i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana