“Галерија Сретен Стојановић” у Приједору: Изложба за крај 12. фестивала цртежа и музике

С. Т.
“Галерија Сретен Стојановић” у Приједору: Изложба за крај 12. фестивала цртежа и музике

Приједор - У “Галерији Сретен Стојановић” у Приједору завршен је 12. фестивал цртежа и музике и то традиционално, отварањем изложбе радова насталих током његовог седмодневног трајања. У питању је 26 радова тринаест студената са Факултета примењених уметности из Београда и бањалучке Ликовне академије, колико их је окупио овогодишњи Фестивал цртежа и музике.

Директор Галерије Тихомир Илијашевић је потврдио да је тема овогодишњег фестивала била средњовјековна техника зграфито.

- То је техника која до сада није виђена овдје, прелијепа и провокативна, а ово је уједно био наставак веома успјешне сарадње са Факултетом примењених уметности у Београду будући да се ова техника учи на овом факултету - рекао је Илијашевић.

Студенти су у простору приједорске галерије пред очима публике радили своје радове техником зграфито уз подршку професора и ментора Ненада Настића и Слободана Кајтеза.

- Ово је већ постала својеврсна студентска ликовна колонија, а ове године су то били студенти са одсека примењено сликарство и конзервације и рестаурације и радили су овом традиционалном техником, која је у задње време запостављена, а датира још од ренесансе - истакао је Кајтез, иначе професор на Факултету примењених уметности у Београду.

Будући да је ријеч о Фестивалу цртежа и музике, на затварању је наступио загребачки бенд “Џипси џез свинг”. Члан овог бенда Орјен Риђановић каже да је њихов музички стил џипси свинг хот џез, чији је зачетник чувени белгијски гитариста Ђанго Рајнхард, један од пионира џез гитаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана