“Форум театар” на радионици дијалога у Словенској Бистрици

Срна
“Форум театар” на радионици дијалога у Словенској Бистрици

Источно Сарајево - Умјетнички директор “Форум театра” из Источног Сарајева Витомир Митрић учествује на шестодневној радионици театра потлачених, који се од 28. маја до 2. јуна одржава у Словенској Бистрици.

Митрић је рекао Срни да је техника театра потлачених до сада коришћена у више од 100 земаља свијета и представља добру припрему за учеснике, који треба да је примијене у реалним животним ситуацијама, преузимајући акцију.


“Ово је један од облика образовања чланова друштва, кроз жФорум театарж”, истакао је Митрић.

Он очекује да ће се у оквиру низа драмских игара и вјежби, којима је сврха стварање повјерења, невербалне и вербалне комуникације, доћи до могућег рјешења проблема којим се театар потлачених бави.

“У овај дио спадају и динамичке креативне вјежбе, које су модели тлачења, што представља сам увод у технику театра потлачених, односно форум театра”, појашњава Митрић.

Он је нагласио да овај пројекат, као и представа која ће настати као резултат користи интерактивне позоришне технике, као вјежбу за социјалне промјене у реалности, а презентација пројекта и представе планирана је за 2. јун.

Митрић је додао да је ова сарадња са колегама из Словеније започела током реализације сличног пројекта, који је одржан у Бијељини, у организацији Удружења “Степ бај степ” прије двије године.

Један од организатора радионице у Словенској Бистрици Мојца Велер Песак рекла је да се пројекат бави различитим професијама, али да је њен посао фокусиран на рад са адолесцентима и повезивање цјелокупне локалне заједнице.

“Како их активирати, како добити информације од њих, шта они желе, какву врсту активности би неко требало да понуди да би били вољни да учествују? Наш град Словенска Бистрица има много имиграната и наши људи су веома нестрпљиви са њима. Можда можемо нешто учинити у том правцу са форум театром”, навела је Песакова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана