“Европски атлас лирике” Чарлсу Симићу

Миланка Митрић
“Европски атлас лирике” Чарлсу Симићу

Бањалука - Награда за поезију “Европски атлас лирике”, коју додјељује издавач и истоимено Друштво књижевника и преводилаца “Кућа поезије”, ове године припала је пјеснику Чарлсу Симићу.

Жири у саставу Фиона Сампсон, Питер Самон, Вида Огњеновић, Марко Кравос и Здравко Кецман одлуку је донио једногласно.

Чарлс Симић је један од највећих живих америчких пјесника, познат у Европи и читавом свијету, особеног језика и стила. Рођен је у Београду 1938. године, а у Америку је отишао по завршетку Другог свјетског рата. Студирао је у Чикагу и Њујорку. Неки га сматрају и српским пјесником иако је све своје пјесме и књиге написао на енглеском језику. Код нас је преведено готово све што је написао. Добитник је бројних значајних књижевних награда и признања.

 - Пјесме Чарлса Симића откривају са неком суштинском јасноћом облик и особине једног свијета што га измишљамо у потаји, а који обиљежава наше животе у најинтензивнијем виду, свијета који ми пречесто поричемо, јер је стварнији од било чега другог што нам је знано. Његово нам дјело улива осјећања да слике претходе предметима, да је свијет креација мита, да ништа није онако како смо мислили да јесте, него како смо на неки начин слутили да би могло бити - писао је својевремено књижевник Марк Стренд о Симићевој поезији.

Поезију Чарлса Симића на српски језик су преводили Иван В. Лалић, Давид Албахари, Владимир Пиштало, Марија Кнежевић и други.

- Поезија је одбрана индивидуалности. То је начин да се човек брани од свега, од свог племена, породице и религије. Песници су увек били по страни, а поезија је једино место где човек може да каже: “Слушајте, све је то лепо, сви ти ваши историјски планови, али ја имам свој живот. Ту сам сам, и покушавам да разумем ове звезде, ову жену коју волим, мој град и баштицу око које има посла” - казао је о свом стварању Чарлс Симић.

Уз награду Чарлсу Симићу, предвиђено је да буде објављена збирка пјесама “Изабране пјесме”, које су приредили Гојко Божовић и Здравко Кецман.

- Симићева песма се усредсређује на модерну стварност и урбану јединку која у визуелно конкретизованим призорима свог окружења препознаје свој једини живот, варљив, али видљив, привремен, али у епифанијским часовима неодољиво леп. Симић се определио за два камерна, строго индивидуализована, елитистичка жанра у којима се непосредно искуство онога који их пише објављује у највећој могућој мери. Једно је лирска песма са својим језичким открићима и с луцидним истраживањем обичности доступног света. Друго је есеј у коме се размишљање о поезији нераскидиво уједињује са сећањем на властити живот - навео је Божовић.

Награда “Европски атлас лирике” ове године је додијељена по пети пут. Добитници претходних година су: Вјачеслав Купријанов, Шон О'Брајен, Амир Ор и Ева Липска.

Промоције и гостовање

Свечана додјела награде “Европски атлас лирике” планирана је приликом промоција Симићевих књига које излазе у Шпанији и Италији. Петогодишњи јубилеј награде биће обиљежен у Београду, Љубљани, Приједору и другим градовима, упоредо са промоцијом књиге “Изабране пјесме” Чарлса Симића. Награда ће бити додијељена у Бањалуци, а предвиђено је и Симићево гостовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана