“Европска ноћ музеја”: Културни спектакл за све генерације

Данко Кузмановић
“Европска ноћ музеја”: Културни спектакл за све генерације

Бањалука - Музеји из Бањалуке, Требиња и Бијељине дали су допринос обиљежавању Европске ноћи музеја, разноврсним програмом. Ова традиција у Републици Српској траје већ више од десет година.

Музеј савремене умјетности Републике Српске у “Ноћи музеја” је приредио богат програм за све генерације, а у фокусу је била изложба “Пунктуми”, којом се обиљежава и Европска година културног насљеђа. За манифестацију је изабрано 100, од више од 360 дјела из Збирке иностране умјетности Музеја, од 80 аутора из 17 европских земаља.

Организовано је и такозвано “гласачко мјесто”, гдје ће се публика моћи изјаснити шта треба мијењати у културним садржајима града.

На платоу испред зграде Музеја је организован музички програм, који подразумијева наступ дјечијег хора “MaMa Vox ”, бањалучког ди-џеја Саше Ђорђевића, те групе “Nipplepeople”.

И Музеј Републике Српске се придружио “Ноћи музеја” организујући тематску изложбу под називом “Прича о вину”.

Директор Музеја Миладин Савић рекао је да је ова манифестација по много чему посебна, јер је много позитивна, а креативни тим који је осмислио ову изложбу направио је сјајну атмосферу и добар културни програм са дјечијим радионицама.

Координатор манифестације и аутор изложбе Наташа Ковачевић рекла је да је манифестација “Ноћ музеја” забавно-едукативног карактера и да је Музеј одлучио да организује популаристичку изложбу - да грађанима поклони “лијепу причу”.

- На овај начин смо жељели да промовишемо вински туризам, који је код нас мало заступљен и недовољно развијен и ово је прилика да га промовишемо као дио културног и уопште туризма Српске, навела је Ковачевићева.

Музеј Семберије у Бијељини приредио је културни спектакл за све генерације и у “Ноћи музеја” окупио више од хиљаду посјетилаца у најстаријем цивилном здању у граду.

Вече је почело отварањем радионице за дјецу под називом “Испод крошње баобаба” на којој је у прављењу маски и осликавању пећина учествовало више од стотину малишана.

Одржан је концерт ученика Основне музичке школе “Корнелије Станковић”, као и дјечијег и великог хора “Србадија”.

Публика је имала прилику да ужива у изложби фотографија Вере Радошевић које су настале током њеног двогодишњег боравка у Анголи, гдје је волонтерски радила у сиротиштима.

Бројни посјетиоци су уживали у разноврсном културном програму и у Музеју Херцеговине у Требињу.

Директор Музеја Ивана Грујић рекла је да је овогодишња тема манифестације технолошке и међуинституционалне хиперповезаности.

У оквиру манифестације отворена је изложба “Судар култура - мјеста сусретања”, аутора професора Мартине и Бориса Кавура са Универзитета у Копру из Словеније. Они су говорили о утицају и посебним везама праисторијских заједница келтске културе и средоземних цивилизација.

У забавном дијелу програма у дворишту Музеја је наступила требињски рок састав “Кругови у житу”.

Хиперповезани музеји

Тема овогодишње “Ноћи музеја” “Хиперповезани музеји: нови приступи, нова публика”. Појам хиперповезаности настао је 2001. године, а означава многоструке облике комуникације, преко мобилне телефоније и бројних могућности које пружа Интернет, а међу којима су популарне разне друштвене мреже. Предложена тема потиче музеје да у средиште пажње ставе ову сложеност међусобних веза, од оних најновијих, које зависе о новим технолошким могућностима, омогућавају глобалну повезаност и које тек откривамо, па до оних остварених на “традиционалне” начине у локалној заједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана